Hur jag började nåltova porträtt 2


Jag har alltid älskat att hantverka och provat de flesta textila tekniker, men det var inte en självklarhet att jag skulle börja med nåltovning. Faktiskt upptäckte jag det av en slump men fastnade direkt.

Min första kontakt med hantverk var via min mamma. När jag var liten gjorde hon små tomtar som hon sålde i jultider. Flirtkula till huvud, garn till armar och ben och ett litet skinnförkläde. Ibland virkade hon även flätor till dem. Alla i olika färger.

När jag själv började h20155161829564301124303_sbigandarbeta var det lite trevande försök att sticka som jag snabbt lade ner. Inte förrän i högstadiet, då jag lärde mig att virka, kom det igång ordentligt. Jag satt på mitt flickrum och virkade. Ett jättestort sängöverkast i mönstret Bohuslänska stjärnan. Det fick mig att få blodad tand på virkning.

När jag många år senare träffade min blivande man hade han några får och jag blev då nyfiken på ull och allt man kan göra med den. Jag gick den ena hantverkskursen efter den andra som hade med ull att göra. På en av dem, en ull- och sidenkurs, fick vi prova på att nåltova för att göra fina detaljer på det vi hade tovat. Jag tyckte det var så spännande att nåltova att jag direkt lånade hem några böcker om nåltovning och fortsatte.

De första figurerna jag gjorde var lealösa och konstiga. Jag fick inte alls till det så som bilderna i boken visade. Jag förstod inte att man måste jobba längre med nålen för att få ullen tillräckligt hård och stabil. Det har jag lärt mig allt eftersom jag nåltovar.

Jag började med att göra tomtenissar och gick vidare till seriefigurer. Det blev allt från Tintin till Fåret Shaun och under tiden utvecklade jag min nåltovningsteknik.

En dag frågade en kollega på en skola jag jobbade på då om jag inte kunde göra porträtt. Jo, det kanske jag kan, svarade jag. Därefter gick jag hem, testade, googlade, testade igen och hittade via nätet en kvinna i USA som gjorde instruktionsvideor. Snabbt beställde jag en video av henne och lärde mig därmed hur man gör alla detaljer som behövs på en docka.

image

På den vägen är det. Jag gjorde några kändisar, fick lite beställningar och kom på att att göra en Rock ’n’ Wool kollektion av olika rockartister.

Jag älskar att nåltova. Ljudet av nålen som sticks ner är rogivade och om jag får lov kan jag sitta där i timmar och skapa. Oftast blir det tyvärr inte så, då annat jobb och familj kommer emellan, men det som är smidigt med nåltovning är att det går snabbt att börja och snabbt att avsluta.

Jag testar alltid nya saker att nåltova och mitt senaste är att nåltova hundar.
image


2 tankar om “Hur jag började nåltova porträtt

Kommentarer är stängda.