Outlander tv-serien


Idag var en rikigt slö dag. Jag blev magsjuk inatt och dagen efter blir man ju alltid matt. Därför blev det soffliggande hela dagen. Tråkigt kanske, men jag roade mig med att titta på tv-serien Outlander.

Jag har inte läst böckerna men jag har hört talas om dem. Speciellt när de skulle bli filmatiserade. Häromdagen såg jag första avsnittet och fastnade direkt. Därför tittade jag nu vidare på dem idag när jag ändå inte orkade mycket annat. Det blev att jag såg klart hela säsongen. Visserligen är det bara åtta avsnitt men varje avsnitt är 55 min lång och fullpackad med händelser.

Jag är ju svag för kostymdramer och historiska uppsättningar. Dessutom gjorde jag min uppsats i engelska på de skottska och irländska dialekterna (jag hade dessförinnan bott på Irland och när jag var klar med uppsatsen flyttade jag till Edinburgh i ett år), så de dialekterna är jag lite svag för. Hela serien blev jag svag för. Det gick inte att sluta titta. Bara ett avsnitt till…

Därför var Outlander en serie i min smak. Den har action, spänning och romantik. Och det är intressant att få se 1700-talsmänniskorna genom en 1900-tals människas ögon. Jag kunde helt enkelt inte få nog. Outlander handlar Claire som, på sin andra smekmånad strax efter krigsslutet 1945, befinner sig i Skottland och råkar bli slungad tillbaka i tiden till 1743. Hennes mål är att ta sig tillbaka hem, men hon hamnar mitt i kriget mellan skottarna och engelsmännen.

En av de intressantaste scenerna var när Claire möter några kvinnor som färgar tyg och tovar ull. Tillsammans med hjälp av sång rullade de tyget. Det var kul att se.

Nu längtar jag till april, då nästa säsong börjar. Kommer jag att kunna hålla mug eller kommer jag att läsa böckerna under tiden? Det är den stora frågan.

Har du sett/läst Outlander? Vad tycker du om serien?