Intervju med Anna Keiler


image
(bild lånad från linkedin.com)

Nästa person som blir intervjuad i min serie av intervjuer är Anna Keiler. Henne kan ni följa på http://annakeiler.com/

Hon har precis fått ja från ett förlag och det var bland annat därför jag ville intervjua henne. Anna berättar här själv om sin bok och sitt skrivande.

1. Vad heter boken, på vilket förlag är den tryckt och vad handlar den om?
Den heter ”Nyckeln till det förflutna” och ges ut av Idus förlag. Det är en romantisk spänningsroman med övernaturliga inslag. Och den handlar om: 
Den framgångsrika hoppryttaren Jakob äger en idyllisk hästgård i Dalarna. På ytan verkar hans liv perfekt, men hans före detta flickvän Filippa gör sig påmind hela tiden, och han har svårt att komma över hennes svek.

Jessica har ledsnat på sitt inrutade liv i Stockholm, och när hon av en slump blir erbjuden jobb som hästskötare på Jakobs gård, tackar hon ja utan att blinka, trots att hon egentligen inte är kvalificerad för jobbet.

Jobbet är hårdare än Jessica kunnat föreställa sig. Dessutom tycks det gamla huset ruva på en välbevarad hemlighet. Tillsammans med Jakob börjar Jessica gräva i det förflutna och snart förstår de att anden till en mördad kvinna försöker kontakta Jessica.

När Jessica och Jakob närmar sig både sanningen och varandra, hittas liket av en man i myren bredvid gården, och det idylliska lantlivet tar en oväntad vändning. Vem är den döde mannen? Och varför har han en nyckel som hör till gården?

2. Har du alltid velat bli en författare?
Ja, det har jag nog. Jag har i alla fall alltid älskat att skriva berättelser. Men det är först på senare år som jag har fattat att jag KAN bli författare om jag bara ger mig sjutton på det och sätter mig ner och skriver och skriver och skriver…

3. Var från du inspiration ifrån?
Jag tror jag är rätt bra på att observera min omgivning och ofta tänker jag ”Aha, det där skulle kunna bli en bra scen till en bok.” Sedan gäller det att skriva ner alla bra scener också, så att de får ett sammanhang i en längre berättelse. Jag blandar egna erfarenheter med saker jag har hört/sett och så hittar jag på en hel del och blandar hej vilt!

4. Hur ser din skrivningsprocess ut?
När jag skrev ”Nyckeln till det förflutna” visste jag från början hur den skulle börja och hur den skulle sluta. Så jag skrev början först och sedan slutet. Därefter skrev jag vissa scener som jag visste skulle vara med i mitten. Sedan fick jag ”fylla ut” och kom på nya scener och då fick jag ändra en hel del av det jag redan hade skrivit för att allt skulle stämma. Det var fantastiskt kul, men man sparar nog tid om man har ett genomarbetat synopsis. Så den lärdomen tar jag med mig till nästa manus!

5. Har du något nytt manus på gång?
Ja, jag har börjat på ett nytt manus. Och det ska jag försöka skriva i kronologisk ordning. Jag är precis i början av manuset, och jag vet hur det ska sluta men jag ska försöka att inte skriva slutet förrän jag kommer dit. Wish me luck!

Tack Anna för att jag fick intervjua dig. /Nathalie


0 tankar om “Intervju med Anna Keiler