Hur man skriver en novell 2


Vad är en novell? En novell är kortare än en roman. Det är det enkla svaret, men det är inte hela sanningen. I detta inlägg tänkte jag hå igenom vad man bör tänka på när man ska skriva en novell.

Den ska vara kort, ja.Men hur kort? Det beror på. Om du skriver för en skrivartävling brukar det oftast stå i reglerna kring denna hur många tecken man får använda. Annars är det mera innehållet som avgör om det är en novell eller inte.

En novell har få karaktärer, få platser och få händelser. Med få händelser menar jag att en novell fokuserar på en viss specifik händelse och som författare svävar man inte ut speciellt mycket. Att ha en parallellhistoria och många karaktärer är något som inte hör hemma i en novell. Dessutom får det inte heller plats. En tumregel är: 1-5 karaktärer, 1-2 platser och en händelse där allt utspelar sig kring.

Konflikt är viktig, som i alla berättelser, men i en novell gäller det att presentera den ganska snart. Dels pga att en novell är kort men också dels för att man oftast i en novell kastas rakt in i handlingen. Varför inte börja mitt i ett slagsmål? Som läsare av en novell vill man ha reda på vad konflikten är och man läser vidare för att få reda på hur den ska lösas.

Slutet lämnas oftast öppet. Man får inte riktigt veta hur det slutar och det bästa är om du får dina läsare att ställa sig frågor om slutet.

Detta var en snabb genomgång om vad en novell är. Det finns fler detaljer man kan gå in på, men jag ville bara förklara ramen kring hur man ska tänka när man skriver en novell.

Så har jag tänkt när jag har skrivit mina noveller.

Vill du läsa någon av mina noveller, hittar du dem under Böcker.


2 tankar om “Hur man skriver en novell

    • nathaliesjogren Inläggsförfattare

      Ja jag trodde inte jag kunde, att det inte var min grej innan jag provade. Men det var intressant att få fram en historia när man var begränsad. Prova du också. Leta runt bland novelltävlingar så kanske du hittar ett tema som du gillar.

Kommentarer är stängda.