Skrivprocessen steg för steg
Många har vi en dröm om att bli författare, att få en bok publicerad. Sedan jag var liten har jag haft den drömmen och ända sedan jag lärde mig att skriva har jag skapat historier.
När jag var liten trodde jag att bli författare var enkelt. Allt man behövde göra var att skriva en bra historia från början till slut, och när man fick den publicerad skulle allt gå på en räls. Fullt så enkelt är det inte, har jag insett, men samtidigt är det inte så svårt heller. I det här inlägget kommer jag att gå igenom hur man gör för att gå från idé till en tryckt bok.
Många som jag träffar berättar, när de hör att jag är en författare, att de också drömmer om att få skriva en bok men de vet inte hur de ska börja. Jag brukar svara dem med att det är bara att sätta igång. Första utkastet behöver inte vara perfekt, långt ifrån. Jag tror att det är där det största hindret ligger för att börja. Man tror att första ordet, första meningen, första stycket måste vara perfekt, och när man skrivit det har man inte ork att fortsätta. Mitt råd är att släppa alla krav och bara skriv.
Först skriver du ett utkast där du får ner allt du har inom dig. Vare sig du skriver i kronologisk ordning eller inte spelar ingen roll. Huvudsaken är att du får ner orden på papper eller på skärmen. Oroa dig inte för felstavning, syftningsfel, styckeindelning eller att historien är för tunn. Detta är endast det första utkastet och det är inte meningen att allt ska vara perfekt. Fortsätt skriv och du kommer att inse att det är lättare än du tror att bara skriva.
När du har fått ihop en historia med början, slut och mitt låter du texten vila. Detta är något som de flesta som ger tips om hur man skriver har gemensamt. När man har kommit hit vill man gärna med en gång gå in i texten och pilla, ändra och rätta till. Tro mig, jag vet, men det är bra att lägga den ifrån sig ett tag och låta den mogna. Ju längre du väntar desto bättre blir det när du väl tar upp texten igen. Ett tips är att skicka iväg texten till några som vill testläsa den och den tid det tar för dem att läsa den är oftast en lagom tid för att låta texten vila. Testläsare kan du lätt hitta genom vänner, kollegor och sociala medier och du behöver inte betala dyrt för att få ett utlåtandet i detta stadiet. Det du vill ha är ett utlåtande om historien är bra, om den håller och vad som saknas.
När du låtit texten vila ett tag tar du upp den igen för genomläsning. Nu när det har gått en tid kan du lättare se texten med nya ögon och upptäcka saker som du annars hade missat när du fortfarande hade historien färskt i minnet. Du går igenom texten, rättar stavfel och grammatik och ser vilka scener som behöver ändras eller ev. strykas. Samtidigt går du igenom ev. kommentarer från dina testläsare och ser om det finns fler ändringar som behövs göras. Nu jobbar du på det andra utkastet.
Dessa steg kan du repetera flera gånger och du kan alltid finslipa din text, men så småningom kommer du till en punkt då du känner att nu är den redo för att skickas till förlag. Innan du gör det rekommenderar jag att du tar en professionell lektör till hjälp. Denne kan hjälpa dig med se brister i din text och vad du ska tänka på för att den ska bli så lockande som möjligt för ett förlag. Därefter redigerar du din text ännu en gång.
Hur du hittar ett förlag som passar dig
Nästa del i att gå från idé till tryckt bok är att hitta ett förlag som passar dig. Visst vill man som aspirerande författare söka sig till de stora förlagen, men det är svårt att bli publicerad hos dem. Det finns de som lyckas, men långt ifrån alla. Mitt råd är att leta upp de mindre förlagen, klicka dig runt på deras hemsidor och se vilket som skulle passa dig.
För det är inte bara din bok som ska passa förlaget. Förlaget ska vara ett som passar dig och som du känner att du vill bli publicerad hos. Du ska trots allt skriva ett kontrakt och samarbeta med detta förlag en lång tid framöver. Då gäller det att det passar och att man känner att det blir rätt. Vilken genre har du skrivit? Finns det förlag som specialiserar sig på den genren? Kanske finns det något lokalt förlag som bara publicerar författare i ditt område. Leta, fråga och undersök. Detta kan ta lite tid, men det är väl värt mödan.
Sedan kommer denna ständiga väntan. Som författare får man räkna med att ens jobb innebär en hel del väntan. Vänta på utlåtande från testläsare och lektör, väntan på svar från förlag, väntan på att boken ska bli tryckt. Listan kan göras ganska lång. Då är det bra att sätta igång med något nytt. Säkert har du en ny historia du vill berätta och då börjar du bara om från början. Att varva flera berättelser gör att väntan inte känns lika lång.
Att var författare innebär även att få nej. Många nej. Orsakerna kring detta är många och det är inte alltid att man får en förklaring från förlaget varför ens manus inte gick vidare till att bli publicerad. Har man tur får man ett utlåtande, men oftast får man ett ”tack, men nej tack”. Låt inte detta tynga ner dig. Ta det inte personligt, även om ens manus många gånger känns som ens eget lilla barn. Får du kommentarer kring din text, ta dem till dig och se det som en chans att utvecklas. Om ett förlag tackar dig, då passade inte det förlaget dig. Bättre att du hittar ett förlag som verkligen vill ha ditt manus och som du känner dig nöjd med.
Skulle det vara så att alla förlag du skickar till säger nej finns det fortfarande andra alternativ. Idag kan man trycka sin bok själv via t.ex. via print on demand. Eller varför inte starta ett förlag själv? Många av de mindre förlagen har startat så, genom att endast trycka sina egna böcker till att även ge ut andra. Att få ett nej från ett förlag betyder inte slutet för ditt manus.
Det finns andra sätt att bli publicerad på. Man behöver inte skriva en hel roman, utan det går lika bra med en novell. Eller två, eller tre. En novell går snabbare att skriva, men det kan vara utmanande på andra sätt då texten måste vara mer fokuserad och man kan inte bre ut sig lika mycket som i en roman. Titta runt i veckotidningar och leta bland förlag om de har någon antologi på gång där man kan skicka in ett bidrag. Även om just den novellen inte går vidare till publicering är det ändå ett bra sätt att visa sig för förlaget och ge en text man har skrivit. Man etablerar sitt namn, helt enkelt.
Att bli publicerad är en lång process, men samtidigt spännande. Den är fylld med känslor och man slits mellan osäkerhet och stöddighet om vartannat. Det kan kännas ensamt att sitta där själv och spotta ut sig ord och hoppas på att det ska resulterar i något, men om man tar sig igenom hela processen och kommer ut på andra sidan med en tryckt bok i sin hand med då är det väl värt all möda.
Själv har jag fått en bok publicerad – I nattens mörker – och två noveller i olika antologier. Den ena novellen var en steampunknovell och den ledde till att jag blev tipsad om en annan steampunkantologi, där jag också blev publicerad. Den heter Steampunk stories och kommer snart.
Så skriv, skriv och skriv och ge aldrig upp.
/Nathalie
Hej Nathalie. Jätteroligt att du berättar om din skrivprocess. När jag började som novis på min självbiografi ”Fröken Änka” tänkte jag att det skulle gå fort, jag hade ju en hel del skrivit på min blogg, men ack så fel jag hade. Efter hand ställde jag högre och högre krav på mig själv och hade så mycket stt lära mig. Tur att internet finns, jag googlade mig fram till mycket. Synonymer, grammatik, hur får jag läsaren att leva sig in i min berättelse, det får inte bli tråkigt och hur driver jag läsaren nyfikenhet framåt, och mycket, mycket mer. Ja, det var en process på nästan ett år med oj vad jag lärde mig mycket. Mitt sätt att skriva liknar förstås inte helt och hållet ditt, jag tror att alla hittar sitt eget sätt.
Under hela processen hade jag en bild på böcker med ordet succé på min attraktionstavla, jag tror nämligen på attraktionslagen, den har jag stor erfarenhet av. Den blev en succé, de första 43 böckerna såldes snabbt, men sen började marknadsföringen och så mycket arbete, jag distribuerar den själv. Tålamod är inte min största bragd.
Jag ska följa din blogg minsann. Vi skulle kunna länka till varandra, eller hur. Hör av dig.
Vad intressant. Ja gärna. Sammarbete är alltid bra
Hej. Då får vi slå våra kloka huvud ihop och kläcka ide’er.