Bygg din egen fantasyvärld del 5 – Flora och Fauna 1


Då var det dags för del fem i bloggserien Bygg din egen fantasyvärld. Tillsammans med Sandra Jönsson skriver jag ett antal blogginlägg som går igenom olika delar i hur du bygger din värld inför att skriva din bok. Sandra förklarar skillnader och likheter mellan olika genrer och kommer med konkreta förslag och tips på hur du kommer igång. Jag berättar hur jag gjorde när jag byggde upp mina världar kring mina böcker Undergång och Dödsvinter. Idag handlar det om flora och fauna.

Missade du några av de tidigare inläggen? Ingen fara. Här är del 1, här är del 2, här är del 3 och här är del 4.

Mina böcker
Som jag har pratat om i tidigare inlägg är världen i Dödsvinter väldigt avskalad och därför gjorde jag inte mycket bakgrundsarbete. Dessutom är det i nästan hela boken ett vinterlandskap. Därför finns det inte mycket jag kan berätta kring dagens tema när det kommer till Dödsvinter.

När det gäller Undergång gjorde jag betydligt mer bakgrundsarbete. Den utspelar sig på naturreservatet Näsbokrok och dit gick jag många gånger för att få inspiration. Jag tog kort på platserna, läste på informationsskyltarna om vilka växter och naturliv som fanns på plasten för att se om jag kunde få med det i berättelsen. Det är ett varierande landskap med både stenstrand och skogsparti. Dessa platser försökte jag få med i boken så gott jag kunde men ändrade vissa delar för att det skulle passa in bättre.

Askefrun är en varelse som förekommer i boken. Hon bor ju, som namnet avslöjar, i en ask. Jag kunde inte hitta någon ask på Näsbokrok men jag hittade ett skogsparti där jag tyckte scenen passade att utspela sig. Därför stoppade jag dit en ask i boken.

En av de vanliga växterna på naturreservatet är ljung och det ville jag gärna belysa i min historia. Huvudkaraktären Emy får en trollformel tillsammans med en knippe ljung för att kunna bryta en besvärjelse. På så sätt fick jag in ljungen på ett smidigt sätt.

Några av djuren som förekommer i boken är inte riktigt lika vanliga i verkligheten men inte helt ovanliga i Sverige. Både älg och varg finns med i boken och en av karaktärerna kan även kommunicera med båda dessa.

Tips att tänka på
Vad ska man tänka på när man själv ska komma på olika växter och djur som finns i ens värld? Här är några tips som kan hjälpa dig på vägen:

  • Ta inspiration från den verkliga världen. Om du vill kan du bygga upp det utifrån så som det ser ut eller så kan du som jag, dra ifrån eller lägga till saker.
  • Kanske har vissa djur eller växter en speciell betydelse för någon karaktär eller händelse. Det kan vara lättare att förknippa flora och fauna med något som sker i din berättelse för att få det att komma till liv – både för dig och för läsaren
  • Vissa kanske inte är så viktiga men ändå intressanta. Det kan vara bra att ha fler än en växt och ett djur som du har i din värld, även om de kanske inte sedan förekommer i själva berättelsen. Men genom att du skriver och bygger upp din värld får du själv en klarare bild av den och kan berätta om den när du skriver.
  • Låt fantasin löpa fritt. Det kan vara helt andra djur än de som finns i den värld vi lever i. Ta ut svängarna ordentligt, bryt de fysiska lagarna. Det är du som bestämmer du det ser ut i din fantasyvärld och det är dina regler som gäller.
  • Ta hjälp av skrivövningar, så som hos Sandra. Hon hjälper dig med flera olika sätt att skapa växter och djur.

Lästips

Än en gång tipsar jag om boken Nordiska väsen av Johan Egerkrans. Det räcker bara att titta på bilderna för att fantasin ska skena iväg. Boken är en väldigt bra utgångspunkt för varelser, djur och växtliv. Låt dig inspireras och köp boken på bokus här.

 

 

Eller varför inte läsa klassikern Sagan om ringen, Ringens brödraskap. I början går Tolkien igenom de olika folkslagen och nämner även en del om växter och djur. Där kan man verkligen få inspiration. Har du inte läst Sagan om ringen är dags. Du kan köpa den här på bokus.

 

 

 

Eller varför inte fördjupa dig i monstervärlden. I boken Writing Monsters av Philip Athans får man lära sig vilka olika typer av monster det finns, vilka myter de kommer ifrån och hur man bäst får in dem i sin egen text. Väl värt att läsa. Den finns att köpa på bokus.

 

 

 

 

 

Nästa gång

Nästa gång är den avslutande inlägget i den här serien. Då kommer vi att prata om vilka krafter som styr i din fantasyvärld. Hoppas du vill läsa även den delen.

 


En tanke om “Bygg din egen fantasyvärld del 5 – Flora och Fauna

Kommentarer är stängda.