Bygg din egen fantasyvärld del 6 – Ont och gott


Nu har vi kommit fram till den allra sista delen i den här bloggserien som jag skriver tillsammans med Sandra Jönsson. Vi har hittills pratat om vilka olika typer av världar man kan bygga, vilka naturlagar det finns, olika platser, folkslag samt växter och djur. Den här gången pratar vi om vilka krafter som styr i fantasyvärlden.

Sandra hjälper dig med övningar kring hur du kan utveckla din värld och jag berättar hur jag gjorde när jag skrev mina böcker Undergång och Dödsvinter. Har du missat de andra delarna finns de här: del 1, del 2, del 3, del 4, del 5.

Så gjorde jag

När det gäller Dödsvinter är det, och var för mig redan från början, väldigt tydligt vem som var den onda. Hans namn är Serando. Han är den ondskefulle varelsen som lockar till sig kvinnor genom tankekraft och dödar dem för att komma åt deras livskraft och på så sätt förbli odödlig. Men för att någon ska vara ond behövs det en motpol. Det kom i form av hjältinnan Evilina. Även om hon är, som de andra i byn hon bor i, rädd för den kraft som kidnappar kvinnorna är hon osäker på om Serando verkligen finns. Men hon är god och snäll. Hon behöver bara knuffas i rätt riktning för att våga försöka stoppa Serando.

I och med att jag en kväll kom på hela historien (i grova drag) och visste hur den skulle sluta hade jag både den onda och den goda klar för mig direkt. Det var bara alla bitar där emellan, transportsträckan och utvecklingskurvan som jag behövde bygga. Av alla de olika delarna i den här serien tycker jag personligen att det onda och det goda är en av de enklare sakerna eftersom det oftast är så tydligt.

 

 

 

 

 

Sedan finns det karaktärer som är i gränszonen, men vet man vad som är gott och vad som är ont i grunden kan man låta en karaktär pendla där emellan. Så gjorde jag med Undergång.

Där har jag delat in alla varelser i tre kategorier: onda, goda, neutrala (dvs är för sig själva men kan samtidigt vara onda för människor). Historien börjar med att Melissa hamnar i underjorden och hennes syster Emy skyndar sig efter för att rädda henne. Det finns en ond kraft i underjorden som har tagit Melissa och en del av varelserna har ställt sig på denna onda sida, främst vättarna.

De goda representeras av småtrollen och främst Tant Mora som hjälper och stöttar Emy i sin jakt på systern. Tant Mora är den som skickar iväg Mark att bistå Emy, men frågan är hur mycket hon kan lita på Mark. Han är nämligen en karaktär som ligger lite i gråzonen. Jag avslöjar inte mer här.

De karaktärer som är neutrala är Gruv Maja och Askefrun. De är inte trevliga varelser för människor att stöta på och Emy får problem när hon möter dem, men de har heller inte allierat sig med den onda kraft som växer i underjorden.

Vill du veta hur det går för Emy och Melissa? Köp då boken Undergång hos Bokus.

Tips

Hur ska du själv tänka när du bygger upp onda och goda karaktärer? Här är några tips:

  • Vad är slutmålet? Är det att ta över världen? Vad händer om de onda vinner? Vad händer om de goda vinner?
  • Ställ upp alla karaktärer och kategorisera dem. Tillhör de den onda eller goda sidan? Eller är de för sig själva? I så fall, vilken sida är de närmast?
  • Finns det någon som kanske har varit ond men nu blivit god? Kanske det finns spioner? Vilka skulle kunna vara det?
  • Vilka är makthavarna på vardera sida? De behöver inte vara karaktärer som tydligt finns med i din berättelse sedan, men det kan vara bra att du vet det, för att hålla det tydligt för dig själv.
  • Vill du ha handfasta övningar kring detta, gå till Sandras blogg. Där har hon kreativa övningar som verkligen får dig att komma igång.

Lästips

Nu när vi kommer fram till sista delen vill jag gärna tipsa om min egen bok Undergång, som jag har berättat kring i alla delarna av denna bloggserie.

Emy och Melissa hittar sin faster död i sommarstugan. I naturreservatet Näsbokrok har mörka krafter vaknat till liv. Systrarna har knappt hunnit sörja förrän Melissa försvinner. De historier fastern brukade berätta har förvandlats till verklighet. Emy tvingas bege sig till underjorden för att hitta Melissa. Där ställs hon inför olika väsen från den nordiska folktron. Vilka kan hon lita på och vilka tjänar de mörka? Kommer hon att hitta sin syster innan det är försent?

Köp Undergång här på bokus.

 

 

 

Dödsvinter kommer senare i år. Håll utkik här på bloggen för mer information.

Utvärdering

Så, vad tycker du om min och Sandras bloggserie? Har du följt med från början? Vilket avsnitt tyckte du var bäst? Vad tar du med dig ifrån den här serien? Lämna en kommentar här nedan.