A discovery of witches av Deborah Harkness


För några år sedan lockades jag av en bok med ordet häxa i titeln. Jag började läsa den, men andra böcker kom emellan. Nu har jag äntligen läst klart den och har redan börjat på fortsättningen. Boken heter A discovery of witches av Deborah Harkness.

 

 

A Discovery of Witches handlar om Diana, en historieforskare och samtidigt häxa, som råkar hitta ett uråldrigt manuskript som har legat dolt i ett bibliotek genom magi. När hon oavsiktligt lyckas få tag i det blir hon en måltavla för inte bara andra häxor utan även vampyrer och demoner. Dessa tre varelser lever i hemlighet bland människorna och de har sina lagar och regler kring vad som är accepterat och inte. Bland annat får dessa raser inte blandas. Något som Diana har svårt att hålla sig till när hon möter vampyren Matthew, en genetikforskare och oemotståndlig vacker man. Tillsammans försöker de lösa gåtan som finns i manuskriptet och försöka förhålla sig till kärleken som uppstår mellan dem.

Det första jag föll för med den här boken (förutom titeln) var det underbara språket. Den är skriven på engelska och många gånger påminner sättet att berätta om Diana Gibaldons skrivsätt i Outlanderserien. Beskrivningarna är tydliga men samtidigt inte övertydliga. Hela världen i boken är väl genomarbetad och informationen man får som läsare är utspritt på ett bra sätt genom boken. Sedan är själva handlingen i sig väldigt spännande.

Men. Det finns en till orsak till att det tog ett tag för mig att läsa klart den. I början var den väldigt spännande och jag läste på, men sedan saktade den ner i handling och vissa scener blev för mycket utdragna. Jag tappade intresset vid en scen där två karaktärer spelade schack. Det kändes som jag läste det i realtid och jag ville veta hur det skulle gå med intrigen, inte hur spelpjäserna på brädet flyttade sig. Suck.

Därför lät jag den vila ett tag och läste en massa andra böcker istället. Tills jag fick höra att A discovery of witches ska bli en tv-serie. Geeken i mig kunde då inte låta bli att försöka läsa klart boken. För jag gillar att ha läst boken innan jag ser serien eller filmen. Och när jag väl tog upp boken igen upptäckte jag varför jag hade tyckt om den så mycket från början.

När jag väl kom förbi den långsamma schackscenen hände det en hel del saker och fler karaktärer dök upp och tvistade till intrigen. Det blev verkligen spännande.

Så gillar du övernaturliga böcker med vampyrer, häxor eller demoner är det här boken för dig eftersom alla tre är med i den. De magiska förmågor som Diana har upptäcks efter hand och utan att spoila för mycket är en av dessa förmågor en väldigt snygg tvist som än en gång får mig att tänka på Outlander. Det fick mig att direkt kasta mig över nästa bok för att få reda på fortsättningen.

A discovery of witches får 4 koppar av 5. Vill du också försvinna in den här magiska boken, köp den då hos Bokus här.