Viktigt med bra modersinstinkter hos får 2


Nu har de börjat komma. De små ulliga, gulliga och sött bräkande lammen. En efter en tittar de fram, ställer sig upp på vingliga ben och letar sig fram till mammans spenar.
image

Än så länge har allt gått bra och de tackor som blivit mammor tar väl hand om sina små. Det är viktigt att tackorna har bra modersinstinkt. Då går allting mycket bättre. En del tackor vill inte veta av sina lamm och blir arga när de vill dia. Sådana tackor är tyvärr inget att avla vidare på, men i år verkar vi ha fått en fin besättning av mammor.
image

Det är vädigt gulligt när man kommer och tittar till dem och tackorna sträcker fram sina nosar i en beskyddande gest. Hon vill veta vem det är som kommer och om det är någon fara för sina lamm. Då vet man att det är en bra mamma.

Se bara på den här filmen. Mamman undrar vad kameran är för något och är framme och nosar. Samtidigt går lammets lilla svans på högfart. Det är ett tecken på att den har hittat spenen och dricker.

Hittills i år har vi mestadels fått vita lamm och det beror på rasen vi har. Vi har finull, texel (en köttras) och några gotlandsfår. De två första raserna får oftast vita lamm medan gotlandsfår får svarta lamm. Finulls kan få svarta och även bruna, men det är inte lika vanligt som vita. Därför har vi just nu bara ett svart lamm.
image

Lammen är nu inne i fårhuset en tid tills de blir tillräckligt starka för att komma ut och det är varmt och skönt ute. Då blir det fart i hagen då de skuttar runt och leker. Det är en fröjd att se.


2 tankar om “Viktigt med bra modersinstinkter hos får

  • Tora Greve

    Trevligt att se dina får! Dåliga fårmammor kan bara gå i fårikålen tillsammans med sina söner. Kanske ett uppslag till en skräcknovell? Däggdjur som däggdjur, vet du…
    Då jag var i Norge med NTA besökte vi Hillesvåg Ullvarefabrik, ett litet spinneri. Där berättade de om fåren. Numera spinner de av så kallad ”norsk villsau”, dvs får som går ute på fjället hela sommaren. Det är fyra raser som parar sig hursomhelst, ryggja, dala, skotsk cheviot och spelsau. Bönderna är mest intresserade av köttet. Några får hade redan kommit ut och gick på låglandsbete. Jag köpte både grått, svart, brunt naturfärgat garn spunnit av får i de färgerna.

    • nathaliesjogren Inläggsförfattare

      Åh vad trevligt. Det är ju alltid kul att köpa ull direkt från en gård.

Kommentarer är stängda.