5 tips hur du kommer igång med ditt skrivande


Jag vet att det är många där ute som drömmer om att skriva en bok, men kanske inte vet hur man gör. Att skriva en bok kanske känns som att bestiga ett berg, men jag menar att det egentligen inte är så svårt.

Därför vill jag idag dela med mig av några tips som förhoppningsvis hjälper dig att komma  igång med ditt skrivande.

1. Våga skriva
Alla har vi en historia inom oss. Ha modet att skriv ner den.

2. Våga skriva fel
Du kommer inte att skriva den perfekta boken på första försöket. Ingen gör det. Det viktiga är att du skriver. Du kan alltid ändra senare, när du läser igenom texten för andra eller kanske tredje gången.

3. Hitta din personliga röst
Alla skriver vi på olika sätt. Vårt sätt att skriva är som att prata – alla har sin unika röst. Skriv på det sätt du känner dig bekväm i, vare sig det är i första eller tredje person, dåtid eller nutid.

4. Avsätt tid för att skriva
Alla har vi inte all tid i världen att skriva, då allt annat i livet kommer emellan. Men om du bestämmer dig för en tid då du ska skriva regelbundet blir det lättare att komma igång varje gång du skriver. T.ex. kan du skriva lite varje morgon vid frukosten, en halvtimme vid lunchen eller kanske du endast hittar fem minuter varje dag. Oavsett kommer du få upp vanan och det blir lättare att skriva.

5. Skriv det du vill berätta.
Jag har flera gånger fått frågan: varför skriver du inte ”riktiga” böcker och inte skräck. Jag brukar svara att då blir det inte bra. Man kan inte tvinga sig att skriva en bok för att man tror att den ska bli populär eller att någon annan ska tycka om den. Om inte du känner dig bekväm i ditt skrivande kommer det att synas i din text.

Hoppas någon av dessa tips har hjälpt dig i ditt skrivande. Har du något mer tips får du gärna lämna en kommentar.