Visst du att det finns både pälsraser och köttraser bland får? 4


När jag var liten bodde vi granne med en fårgård. På ängarna intill vårt hus gick det på sommaren omkring en massa vita, ulliga bräkande får. Jag tyckte de var så söta, speciellt lammen. På vintern togs de in i fårhuset och på våren släpptes de ut igen. Allt verkade så enkelt.

 

När jag många år senare träffade min man hade han några får och jag började lära mig om vad det innebär att ha får. Det var mycket mer komplicerat än vad jag först hade trott.

Först och främst lärde jag mig ganska snart att det finns olika raser och olika typer av får. Det var inte bara svarta eller vita får. I Sverige är de vanligaste fåren:

Gotlandsfår

Gutefår (där både tackor och baggar har horn)

 

 

 

 

 

Ryafår

Finullsfår

Allmogefår

Värmlandsfår

Alla dessa fårraser är pälsfår, dvs de föds upp huvudsakligen för sin ulls skull. Visst, man kan ta tillvara på köttet från dem också, men det är skillnad på köttet från pälsfår och från köttraser.

De vanligaste köttraserna i Sverige är:

Texel

Oxforddown

Suffolk

Leicester

Dorset

Dessa fårraser föds upp just för sitt kött (de är mer biffiga än de andra raserna) och i och med att man har avlat på det har ullen fått lida. Många av dessa rasers ull är inte lika bra som pälsfårens ull. Texelullen t.ex. har inte direkt någon förmåga att tova ihop sig och det gör den svår att handarbeta med, men den passar perfekt till stoppning istället.

Sedan finns det ännu fler olika fårraser världen över, men de jag har räknat upp här är de vanligaste i Sverige. Varje ras i sig har sina egenskaper och är bra på olika sätt. Dessutom finns det många korsningar mellan dessa raser för att få så bra kött eller ull eller lamm som möjligt.

När jag var liten hade jag ingen aning om allt detta. Visste du?


4 tankar om “Visst du att det finns både pälsraser och köttraser bland får?

  • Ewa

    Jag tycker om får och lamm i alla former. Både för ullen, men kanske framför allt att äta. Hade ingen aning om detta så tack för bildningen 🙂

  • Tora Greve

    Jag har alltid vetat att det fanns skillnad på ullfår och köttfår. Jag är född och uppväxt i ett fårdistrikt och kunde skillnaden på olika raser redan som fyraåring.

Kommentarer är stängda.