”Var kommer du ifrån?”


Den frågan får jag ibland, men jag har upptäckt att det bara är utlandsfödda svenskar som frågar mig det. Kanske är de de enda som vågar fråga. Själv tycker jag inte att jag är så mörk men det har hänt att folk har trott att jag kommer från Iran.

Var kommer jag då ifrån? Jag är norsk-tysk-svensk, dvs min farmor var från Norge och min farfar från Tyskland. De träffades under kriget och efteråt flyttade de till Sverige (för att göra en lång historia kort). Mina morföräldrar var från Sverige.

Var har jag fått mitmmörka utseende iifrån? Från min farmor. Hon hade också mörkt hår och lite mörk hy under ögonen, precis som jag. Jag tror att det är dels det som gör det.

När jag får frågan var jag kommer ifrån brukar jag säga att jag är född i Bohuslän. ”Ja, ja, ja.” får jag då till svar med en vift på handen. ”Men var kommer du ifrån.” De tror mig helt enkelt inte. Senaste personen som frågade var vår lokala pizzabagare. En gång knackade en elev på lärarrummet och sökte mig. Han hade glömt vad jag hette, så han beskrev mig som liten och iransk. 🙂

Nästa gång någon frågar ska jag svara: ”Vad tror du?” För att se vad de verkligen tror.

”Var kommer du ifrån?”


Den frågan får jag ibland, men jag har upptäckt att det bara är utlandsfödda svenskar som frågar mig det. Kanske är de de enda som vågar fråga. Själv tycker jag inte att jag är så mörk men det har hänt att folk har trott att jag kommer från Iran.

Var kommer jag då ifrån? Jag är norsk-tysk-svensk, dvs min farmor var från Norge och min farfar från Tyskland. De träffades under kriget och efteråt flyttade de till Sverige (för att göra en lång historia kort). Mina morföräldrar var från Sverige.

Var har jag fått mitmmörka utseende iifrån? Från min farmor. Hon hade också mörkt hår och lite mörk hy under ögonen, precis som jag. Jag tror att det är dels det som gör det.

När jag får frågan var jag kommer ifrån brukar jag säga att jag är född i Bohuslän. ”Ja, ja, ja.” får jag då till svar med en vift på handen. ”Men var kommer du ifrån.” De tror mig helt enkelt inte. Senaste personen som frågade var vår lokala pizzabagare. En gång knackade en elev på lärarrummet och sökte mig. Han hade glömt vad jag hette, så han beskrev mig som liten och iransk. 🙂

Nästa gång någon frågar ska jag svara: ”Vad tror du?” För att se vad de verkligen tror.