Vägen till färdig bok – Undergång


Idag tänkte jag berätta hur min bok Undergång blev en bok.

Undergång och Serandos förbannelse av Nathalie Sjögren


✍️
Jag har alltid skrivit och hittat på historier men inte alltid avslutat dem. Inte förrän jag gick en skrivkurs på Folkuniversitetet i Falkenberg fick jag till hur jag ska göra och tänka kring att avsluta en text. När jag väl fick (det som skulle bli) Serandos förbannelse publicerad första gången gick det lättare att skriva.
✍️
Första idéen om Undergång kom till mig när jag såg en tavla, på en marknad, föreställande två flickor. Den tavlan kunde jag inte motstå utan köpte den. Där och då visste jag att de hette Emy och Melissa och var tvillingar men inte mycket mer. Jag försökte skriva om dem men det blev inte bra.
✍️
Tills jag och familjen åkte till naturreservatet Näsbokrok inte långt från vårt hem. När vi vandrade på den stigen blev jag så inspirerad att jag plötsligt kom på halva boken, att den skulle utspela sig i underjorden, att väsen från den nordiska mytologin skulle trotsa systrarna.
✍️
Därefter gick jag ännu en kurs i världsbyggande och byggde upp hela bakgrundsstoryn till mitt manus. När det var gjort satte jag igång att skriva. Halvvägs in insåg jag att något saknades och när jag och min man gick på en konsert förstod jag vad. Det var Mark Lanegan som sjöng I’m the wolf. Då visste jag att det saknades en karaktär som skulle heta Mark och ha kontakter med vargar. 🐺
✍️
Från att jag började skriva på riktigt till att första utkastet var klart tog det ett halvår. 🤪 Så fort har jag inte skrivit, varken före eller efter. Jag skickade iväg manuset till olika förlag och Fantasiförlaget nappade. Därefter tog det ca ett halvår att redigera manuset och finslipa allt innan den publicerades 2016. Snabbt och effektivt.
✍️
Så gick det till när Undergång föddes. Nästa gång tänker jag berätta om min skrivprocess.

Du kan köpa Undergång hos Adlibris här, hos Bokus här, eller i min webbshop här.