Vad är skillnaden mellan ull och skinn?


Produkter som kommer från djuret får är många och användningsområdena är desto fler. Idag tänkte jag bena ut skillnaden mellan några av de produkter man får av får och hur de tillverkas.

Ull

may-703626_640Ullen sitter på fåret och är den päls som skyddar djuren från väder och vind. Den skärmar från hetta och värmer mot kyla. Det är olika färg på fårens ull beroende på vilken ras det är och lockarna ser lite olika ut, men överlag är det inte större skillnader.

Det skillnader som finns är grovheten på ullen och användningsområdena blir då olika. Te.x finullsfårets ull passar bra till halsdukar och sjalar, medan gotlandsfårens ull passar bättre till sockar och tröjor.

Hur får man ull?

Jo, man klipper den från fåren. Minst en gång om året bör man klippa fåren, eftersom de inte tappar den själv och låter man den vara blir den alldeles för tjock, varm och tung för fåren. Bäst är det om man klipper dem två gånger om året och då är det sommarullen man då tar tillvara på och förändlar (förvandlar) till olika produkter.

110916_valja_fibrer1

Från att ullen klipps behandlas den. Den rensas och tvättas innan man skickar iväg den, antingen till karderier eller spinnerier. Om man väljer att endast karda ullen får man ett härligt, fluffigt kardflor. Den använder man när man tovar och nåltovar. Vill man går man vidare i processen och får ullen spunnen till garn. Just hur det går till går jag inte in på vidare här, men det är en konst i sig att spinna.

Hur gör man skinn?

En annan produkt som kommer från får är skinn. Till skillnad från ullen, som tas från levande får och dessutom kan tas om och om igen, är skinnet något som tillkommer vid slakt. Fåret flås då och den päls som är fin tas tillvara på och skickas vidare till ett skinnberederi. Som fårägare väljer man ut, inför slakt, vilka får som har fin päls med bra kvalitet och dessa blir sedan beredda. Att göra i ordning ett skinn är en lång process där man tvättar, putsar, karvar bort fett, skinn-0088saltar, tvättar igen, ev. färgar och skär bort fula kanter m.m. Allt detta görs i stora maskiner som kräver sin tid. Från att man skickar iväg ett får till slakt tills att man får tillbaka skinnet brukar ta ca sex månader, beroende på hur mycket berederiet har att göra.

Har du några fler frågor kring ull, skinn eller får? Lämna en kommentar här nedan.