Vad är lanolin?


I februari publicerade jag ett inlägg med en ull-lista på vanliga förekommande ord som man stöter på när man jobbar med ull. Ett av orden var lanolin och idag tänkte jag gå in lite mer på detta mjuka ullfett.

I fårets hårbotten, närmast skinnet, bildas ett speciellt fett som kallas lanolin. Det är till för att göra ullen mjuk och hjälper till att stöta bort vatten. Det är också ett bra skydd mot sol och vind, dvs det håller huden len och mjuk. Om man applicerar lanolin på huden går den snabbt in jämfört med produkter som inte innehåller lanolin. Fårklippare har oftast väldigt lena händer eftersom de kommer i kontakt med lanolinet väldigt mycket.

 

För man brukar inte använda ren lanolin, utan utblandat. Visste du t.ex. att det finns i inotyolsalva? Eller i olika tvålar och även i skokräm.

 

Hur framställer man lanolin?

Efter att ullen klipps tvättas den och ullfettet flyter då upp till ytan. Då är den i sin råaste form och varken ser eller luktar speciellt gott (eftersom all smuts från ullen även flyter upp till ytan). Man centrifugerar det då för att få bort vattnet (och smutsen) och  ibland tillsätter man även svavelsyra eller kalciumklorid.  Därefter har man lanolinet som man sedan kan använda på olika sätt.

Ullschampoo och ulltvål

Personligen använder jag lanolin i mitt schampoo och i de tvålar jag tvättar mig med. Huden blir len som silke bara efter några droppar tvål och det gör att den är väldigt dryg. Ullschampoot gör håret mjukt som en ängels hår och fungerar på alla typer av hår. Det tränger in i håret och gör det lika mjukt och skönt som ull. Likadant är det med ulltvål. Direkt känner man hur len och skön huden blir. Dessutom blir inte huden överdrivet flottig utan man känner att det verkligen går in i huden och inte stannar kvar på ytan.

Lärde du dig något nytt av det här inlägget?