Utmaning från Anna Wahlgren


För ett tag sedan cirkulerade det en utmaning bland bloggare där man ställde tio frågor till varandra. Jag har tidigare svarat på sådana frågor, men har nu fått en ny utmaning. Då jag är en sucker för frågor och liknande kan jag inte låta bli att än en gång svara. Den här gången kommer frågorna från Anna Wahlgren.

1. Vilken bok har du läst flest gånger?

Hm. Jag brukar faktiskt inte läsa om böcker eftersom det alltid finns en ny som lockar. Men när jag tänker efter är det några som jag läser nästan varje dag – godnattsagor. Bland dem kan jag nämna Alexander och trollmusen. En gullig liten saga om en gammal dam som bor med ett gäng olika djur högt uppe på ett berg. När staden nedanför berget hotas av översvämning får damen och djuren komma till undsättning. Första halvan av boken kan jag utantill. Bra att ha när man sover borta och har glömt ta med en godnattsaga.

2. Vad uppskattar du mest i böcker?

Att språket inte stör mig, dvs att jag glider in i boken helt och tänker inte på vad det är jag läser.

3. Nämn en egenskap du verkligen inte vill se i böcker du läser.

Allt för mycket beskrivningar, främst hur karaktärerna ser ut. Det blir alltid fel för mig ändå. Även om det i början t.ex. står att huvudkaraktären är blond kan jag bilda mig en uppfattning om att hon är mörkhårig. När det sedan upprepas tappar jag fokus då jag antingen måste ändra min bild eller försöka ignorera vad författaren berättar.

4. Hur mycket av dig själv finns i det du skriver?

En hel del tror jag. Så är det väl för de flesta författare? Om man inte har med sig själv blir inte texten personlig och unik. När jag valde namn till karaktärerna i I nattens mörker tog jag inspiration från människor runt omkring mig vid den tidpunkten. I mitt pågående manus, Dimma över Ödesbyn, finns det många av mina egna särdrag inbakad hos de olika karaktärerna.

5. Vilken bok hade du kunnat skriva bättre själv?

Oj. Nej, den kan jag inte svara på.

6. Vilken är den bästa svenska debuten genom tiderna?

Jag håller mig inte riktigt uppdaterad med svenska författare så den här frågan var svår. Jag vet inte, helt enkelt.

7. Vilken är den mest överskattade romanen?

Great Expectations av Charles Dickens.

8. Vad ger skrivandet dig?

Energi och glädje. En chans att få utlopp för min fantasi och knasighet. När jag skriver får jag leva ut allt som jag inte vågar i vanliga fall. Då kan mina karaktärer gorma och skrika, vara uppkäftiga eller modiga.

9. Har du läst någon bok som förändrat dig?

Oftast är det verklighetsskilldringar som får mig att tänka till. Jag kan nämna Varför gråter inte Emma av Magnus Wennerholm.

10. Vilken bok önskar du dig allra, allra mest i julklapp?

Time’s Edge av Rysa Walker. Den, förhoppningsvis, spännande fortsättningen i Timebound-serien där huvudpersonen förflyttas i tid och alternativa världar i jakt på den stora skurken.

Tack Anna för frågorna.


0 tankar om “Utmaning från Anna Wahlgren