Min bok Undergång handlar om tvillingarna Emy och Melissa som hamnar i underjorden och tvingas möta många olika väsen där. Idag tänkte jag berätta lite om vilka väsen de möter.
Har du hört talas om GruvMaja? Inte jag heller, förrän jag började skriva den här boken och började läsa på om olika underjordiska väsen. GruvMaja kallas även Gruvrå och är besläktat med Skogsrået. Du stöter på henne i, som namnet anspelar, i gruvor och långt ner i de djupaste berg. Hon vandrar omkring i mörkret klädd i grått eller vitt med en lykta i hand. Den som möter GruvMaja råkar oftast ut för en olycka inte långt därefter. Därför gäller det att hålla sig vän med henne. Att knacka i väggen innan man stiger ner i hennes rike kan hjälpa dig att ha henne på din sida.
Ett annat rå är det mer kända Skogsrået. Hon är känd för att förvrida synen på män och lura in dem i den djupa skogen. Oftast är hon en vacker kvinna, men när hon vänder ryggen till blir hon en ihålig stam. Det finns några sätt att undkomma Skogsrået, bland annat genom att vända sina kläder ut och in. Då förlorar hon sin magiska kraft över dig. Hon är känd för att intressera sig för män, men vad händer när de kvinnliga syskonen möter henne? Det återstår att se.
Det mest vanligaste väsen som finns i underjorden är nog trollen. Trollen finns i alla möjliga storlekar och lynnen. Är del är snälla, andra dumma. Några är korkade och andra rent av elaka. Vissa tål inte solljus, andra kidnappar barn och byter ut dem mot sina egna. I Undergång finns det en typ av troll, men om de är snälla eller elaka avslöjar jag inte än.
Vilket är ditt favoritväsen? Lämna en kommentar här nedan. Kanske den kommer med i nästa bok om Emy och Melissa.
Hej!
Det låter mycket spännande ska du veta.
Jag vet inte riktigt…. brukar inte tänka på sånt här. Men jag gillar hur man säger att dimma är älvor som dansar. 🙂
Vad spännande det låter. Funderar på om mina barn skulle gilla det här. Får klura på det.
Jag instämmer med Alexandra. Älvorna som dansar i dimman till Näckens musik- det är verkligen gammalsvensk folktro för mig.