Ullkläder är varmt och skönt 17


Att ha ull närmast kroppen är både varmt och skönt och dessutom isolerande. Glöm bort alla floskler om att ull sticks. (Det beror på att du har haft fel storts ull för nära kroppen!) Efter att du har provat kläder av merinoull kommer du inte vilja ha någonting annat.

 

 

För ca fem år sedan köpte jag ett underställ i merinoull hos Evas Ullkläder. Jag blev så glad, för det fanns ett i lila – min favoritfärg. En polotröja (se bilden ovan) och ett par långkalsonger, longs.

Märk väl att jag köpte dem för flera år sedan.  Och de håller än. De är mjuka och håller dig varm och även om de känns tunna så är de slitstarka. Precis som ull ska vara.

Merinoull har mycket mjuka fibrer och det är det som gör att det känns mjukt mot huden. Inga hårda fibrer sticker ut och gör att det kliar (vilket det kan göra på grövre ull som felaktigt har används till tröjor när de ska användas till raggsockar). Du kommer inte att tro att det är ull du har på dig.

Ull har även den egenskapen att de håller borta dålig lukt, t.ex. svett. Det är därför jag har kunnat ha mitt underställ så länge, för att jag inte behöver tvätta den så ofta. Och jag använder den ordentligt. Varje gång jag går till fårhuset och jobbar (matar får med halm för hand, bär och kånkar) har jag alltid understället på mig. Jag blir ordentligt svettig men det märks inte i kläderna.

Jag vet att detta kan vara svårt att tro, om man inte har använt ull på detta sätt. Vi idag då vi är vana vid syntesmaterial har glömt bort de underbara egenskaper som ull har. Att det är som en termos – kan hålla dig varm vid kalla temperaturer och stöta bort värme vid för höga temperaturer. Helt enkelt perfekt. Och just att man inte behöver tvätta det så ofta är ju bara en extra fördel – både för dig och för naturen.

Prova själv ska du få se. Evas Ullkläder har inte bara tröjor och långbyxor, utan även mössor, vantar och strumpor. Allt mjukt och skönt.


17 tankar om “Ullkläder är varmt och skönt

Kommentarer är stängda.