Tre skräckböcker


Nu är Halloween officiellt över. Men det är aldrig för sent att läsa skräckböcker och därför hakar jag på utmaningen från Lyrans Noblesser där hon den här veckan vill veta tre skrämmande böcker eller noveller.

1. Rosmary’s baby av Ira Levin. En underbart skrämmande bok, som jag riktigt sträckläste. Handlar om ett ungt par som flyttar in i en ny, modern lägenhet. Grannarna är trevliga, området är lugnt. Allt verkar perfekt. Tills hon blir gravid. Då börjar hon få konstiga drömmar. Och ständiga smärtor. Dessutom börjar mannen uppträda annorlunda. Mer och mer börjar hon misstänka att hon bär på djävulens barn. Rosmarys baby är en klassiker och en alldeles perfekt bok att kura upp i soffan med i dessa tider.

2. Psykopaten av Dean Koontz. En riktigt nagelbitare. Chyna följer med sin college-vän för att spendera helgen hemma hos hennes föräldrar. Problemet är att en psykopat bryter sig in hos dem och dödar alla utom, som lyckas gömma sig. Psykopaten, Edgler Foreman Vess, håller en liten 16-årig flicka fången och Chyna inser att hon måste försöka rädda flickan från psykopaten. Utan att själv bli upptäckt.

3. Den förskräckliga apan av Stephen King. Här har mästaren av skräck samlat ihop sina tidigare verk och vissa tidigare opublicerade verk. En bok fylld av många skrämmande historier, bl.a Dimman (som senare blev film) och som jag tycker är en av de bästa historier i hela boken. För en King fan är det intressant att läsa lite mindre kända böcker av honom, och få bekanta sig med hans skrivstil i hans tidiga år. En del korta och andra längre historier, men alla värt att läsa.

Det var mitt bidrag för den här gången.