Top ten Tuesday – filmatiserade böcker


Den här veckan frågar The Broke and the Bookish vilka tio filmatiseringar av böcker som är bäst/värst eller, om man vill, hälften var.

Alltid när det kommer en ny lista får jag lite ångest över hur jag ska få ihop tio stycken! Men efter lite letande (google) fick jag igång mitt minne.

Här kommer min lista, utan någon som helst speciell ordning:

1. Bridget Jones dagbok. En härlig film, dock är inte slutet det samma som i boken, men ändå okej.

2. Sagan om ringen. Jag läste den tråkiga svenska översättningen från 50-talet och fann filmen så mycket bättre och levande.

3. Pride and prejudice. Tv-serien från 90-talet (med lovely Colin Firth) är bättre än filmen med Kiera Knightley. Dels för att de får med alla delar från boken och dels är det snyggare skådisar. 😉

4. Da Vincikoden. Sträckläste mer eller mindre boken – inte för dess cliffhangers, utan för ämnet de diskuterade. Filmen var mycket välgjord, även om den också skiljer sig lite i slutet, men jag misstänker att det var pga tidsbrist som de fick klippa bort vissa saker.

5. Harry Potter. Och då menar jag alla filmerna. Gillar både böckerna och filmerna lika mycket.

6. The Horse Wisperer. En underbar film. Såg den före jag läste boken, men älskade boken också. Återigen olika slut, där jag föredrar boken, men filmens slut fungerar helt okej ändå.

7. Interview with a vampire. Måste faktiskt erkänna att även om Anne Rice är en av mina absoluta favoritförfattare tyckte jag den här boken var lite långsam och tråkig. De andra böckerna i serien är mycket bättre. Men filmen är bra och tar fram de bästa bitarna ur boken (även om vissa är ändrade).

8. Parfymen. Tycker lika mycket om boken som filmen. En spännande och intressant historia.

9. Damernas detektivbyrå. Boken är en härlig bris att njuta av. Några fall löses tillsammans med en kopp te. Härligt och stillsamt. Filmen är också bra, förutom att sekreteraren har porträtterats på ett helt annat sätt än vad jag föreställde mig när jag läste boken.

10. Populärmusik från Vittula. Skrattade så jag grät när jag läste boken. Filmen har sina glimtar och är helt okej, men saknar en del scener som jag tyckte var bäst ur boken.


0 tankar om “Top ten Tuesday – filmatiserade böcker

  • Författardrömmar

    Jag håller med om att Sagan om ringen gör sig bättre på film, tyckte böckerna var ganska sega.
    Tyckte mycket om The Horse wisperer , men jag tror att jag gillar filmens slut mer än bokens.

    • nathaliesjogren

      Jag såg filmen The Horse Whisperer först, innan jag läste boken, och då gillade jag slutet på filmen väldigt mkt. Efter att ha läst boken tyckte jag att det slutet var lite finare. Sorgsnare.