Tematrio Världsbokdagen + Quiz 5


Idag är det Världsbokdagen. Detta firar Lyran genom att be oss om att tipsa om tre böcker från skilda delar av världen. Själv lägger jag till en quiz, där man kan testa sina kunskaper både i ungdomböcker och vuxenböcker. Jag har inte själv gjort quizen, men prova den gärna. Här är länken:

http://www.facebook.com/l.php?u=http://www.alex.se/Quiz/init.asp&h=BAQEdru9J&s=1

Nu till de tre böckerna

1. Den första boken jag kom att tänka på är Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith. En underbart härlig bok som, trots att titeln, inte är så fullspäckad med spänning som vanliga deckare är. Istället är det ett behagligt liv som Mma Ramotswe lever och mellan sina goda koppar rött te klurar hon ut lösningar på de gåtor hon har fått i uppdrag att lösa. En annan variant av Miss Marple, kan man säga. Fast det utspelar sig i Botswana.

Damernas detektivbyrå

2. Såld av Zana Muhsen är berättelsen om två engelska systrar som blir bortgifta av sin far till okända män i Jemen, och hur de där blir utsatta av våldtäckt, misshandel och total underkastelse av sina män. Den enda flickan lyckas komma undan, men den andra systern blir kvar, vilket behandlas i bok två.

Såld/Systern som blev kvar/Ett löfte till Nadia (kartonnage)

3. Gänget i tunnelbanan av  pseudonymen Christiane F. En självbiografi om en ung västtysk tjej som hamnar mer och mer i drogmissbruk och prostitution. En stark och bra berättelse.

Gänget i tunnelbanan


5 tankar om “Tematrio Världsbokdagen + Quiz

Kommentarer är stängda.