Tematrio – Elisabeth 4


Idag har Elisabeth namnsdag och detta leder oss till veckans triotema från Lyrans Noblesser. Så här uttrycker hon det hela: Idag blir en ett oerhört egocentriskt tema, jag har nämligen namnsdag idag. Och Elisabeth heter ju faktiskt var och varannan person så nog borde man väl kunna hitta några författare och bokkaraktärer som heter Elisabeth? Berätta således om tre böcker skrivna av eller innehållande en Elisabeth (smeknamn och annan stavning godkännes så klart!

En rolig utmaning och inte heller helt så svår som det ibland är. Dock upprepar jag en av titlarna som Elisabeth själv valde på Lyrans Noblesser. Men den är en bra bok, så den tål att upprepas. Jag pratar om nr1 på listan.

1. Den första jag kommer att tänka på är ju naturligtvis Elisabeth Bennet i Stolthet och fördom av Jane Austen. Tydligen var den här karaktären Jane Austens favoritkaraktär och det är ju inte svårt att förstå. Hon är modig, vågar stå upp för sig själv, inser sin lott i livet men tänker inte böja sig för något bara för att behaga någon annan.

2. Den andra är författaren Elizabeth George och En lögn att lita på. Deckarförfattaren som skriver om kommissarien Lynley. Jag har inte läst någon av henne, men däremot har jag följt de dramatiserade tv-filmerna och tycker de är mycket bra. Lynley kommer från överklassen i England, men har valt att arbeta inom polisen.

3. I  Titta Madicken, det snöar! av Astrid Lindgren hittar vi Lisabet, en kort version av Elisabet. Madickens lillasyster. En härlig underbar barnbok, så som Astrid Lindgren alltid är. Lisabet är lika sprallig som Madicken bara några år yngre. I den här boken vågar hon stå på egna ben och åker iväg på ett äventyr – ställer sig där bak på medarna på en släde och hamnar långt hemifrån. Väl hemma blir hon ompysslad av storasyster.


4 tankar om “Tematrio – Elisabeth

Kommentarer är stängda.