Tema Andra Världar – intervju med Ylva Lee Lindell


Nästa författare som kommer att ställa ut på Andra Världar är Ylva Lee Lindell.

Fotograf: Johanna Sivertsdotter

Fotograf: Johanna Sivertsdotter

Vem är Ylva Lee Lindell?

Ylva Lee Lindell är en 33-årig författare från Småland/Vimmerby. Hon skriver allt från romaner och teatermanus och noveller och små historier som hamnar i byrålådan och har alltid fått ut mycket av det skrivna ordet. En slags terapi ibland om man vill säger hon. Förutom att ha publicerat två fantasyböcker på förlaget Mörkersdottir har hon även fått ett par noveller och krönikor publicerade i tidningar. Hon Har också två barn, en villa och ett heltidsjobb på Frödinge mejeri där det är hon som står för bland annat tillverkandet av kladdkaka och tårta. Hennes bästa skrivtid är på tidiga morgnar innan klockan slagit fyra. En nattuggla alltså 🙂

 

 

Du har publicerat två böcker i en triologi och jag vet att du jobbar på den tredje delen. Har du något på gång efter det?

Jag har funderat på att när jag väl har min tredje och avslutande bok i min fantasy serie i handen om jag skulle ta och byta genre. Jag älskar historia, jag kan gräva i vår 1900 tals historia i timtal(bla skrivit ett tre timmar långt teater manus om just vår 1900-tals historia som uppfördes på Vimmerby gator och torg i deras dramatiserade stadsvandring 2014) så kanske blir det ett kvinnoöde med historiskt bakgrund. En arbetarkämpe? En kvinnokämpe? Ja, det vore intressant. Sen är det ju så att när man väl får den där ide`n man verkligen vete att man ska ta tag i så vet jag sällan var de kommer ifrån egentligen, de bara finns där helt plötsligt.

Vad är det du gillar med fantastik-genren?

3. Fantastisk är fantastiskt för att: Man får det bästa av alla världar. Du kan skriva realistiskt och bara krydda med övernaturligt och skräck eller så kan du slabba på i 180 så bläcket skvätter, du får göra precis som du vill. Det är det som är så frigörande med den här genren. Det är därför jag skriver i den iallafall.

Har du varit på Andra Världar tidigare?
4. Jag har aldrig varit på Andra Världar innan men jag ser fram emot det denna gång. I mitt liv finns det ett centralt ord- planering,planering,planering och det här året har jag verkligen försökt att planera in allt jag vill med på så tidigt som möjligt bla Andra Världar. Förväntingarna är höga!

Hur kom du på ideen till böckerna om Mindra?

5. Iden till Serien om Mindra sprang nog egentligen ur iden att Mindra var en bra karaktär och jag satte henne i lite olika situationer innan hon fastnade där i korridorerna på St:Mikas. Hon passade bra där och sen bara rullade det på. Hon är egen, modig och orädd och hon är i aldra högsta grad en unik karaktär för mig.De två första böckerna(även den tredje delen som jag håller på att avsluta) bär också på temat att alla har rätt att vara annorlunda och det kan det aldrig finnas för böcker om tycker jag!

Tack för intervjun Ylva. Vi ses på Andra Världar.