Tema Andra Världar – intervju med Yamilé A. Craig


Yamilé A. Craig skriver både fantasy och erotik. Här på bloggen idag berättar hon om hur en bok blev en trilogi, varför hon skriver under olika namn och tjusningen med fantasy.

yamileDu har kommit ut med två böcker i en trilogi och jobbar med den tredje. När du började skriva, visste du att det skulle bli tre eller hur såg din plan ut? 
 
Jag kom ut med ’När jag ser dig’ som var min debutroman 2013. När den utkom var planen att fokusera på en annan historia men så började flertal läsare höra av och undrade när fortsättningen skulle komma. Så efter att ha ”tjatats” på ett tag så började jag planera för en fortsättning – fristående. För att kunna komma fram till vad den skulle handla om så la jag ut en fråga i FB till läsarna och frågade vad exakt de önskade skulle vara med i den. Detta då jag själv inte haft en enda tanke på en uppföljare. Så med läsarna hjälp så föddes fortsättningen ’Någon att dö för’ som utkom 2014. Efter det var jag åter nöjd. Här skulle det inte bli fler böcker kring Isabella och David.
 
Men återigen började läsare och vänner trycka på och slutligen gav jag med mig och nu skriver jag på den sista delen ur vad som kommit att blir en trilogi – ’När vinden vänder’. Den kommer mot slutet av 2015.

Varför just fantasy? 
Fantasy har alltid stått mig nära hjärtat, precis som romantik. Att det blev en bok som nu även kommer vara en trilogi var inget jag planerade. Jag satt och skrev med en tanke på en ny roman men så plötsligt efter något kapitel hade jag smugit in fantasy i den och kunde inte komma ifrån det. Så gissar det var meningen. 😉
Jag kommer absolut att fortsätta skriva inom denna genre för den är helt underbar att ta del av. Man lämnar allt i ens egen värld och försvinner iväg. Inget är omöjligt i denna värld. Helt underbar känsla.
Vad var det som fick dig att starta ett förlag?
Detta var inget jag planerade utan talade med min väninna (numera även kollega) Nicole Löv kring hur besviken jag var att tillhöra ett förlag som gett ut mina böcker men verkade helt oengagerade i dem. Att jag fick slita enormt för att själv få böckerna att synas och det var något jag ej var tänkt att göra, eller man kommit överens om med förlaget när avtal skrevs under. Så om jag ändå gjorde allt… ja, varför inte samarbeta med någon inom detta område.
Då, för ca 1 år sen, föreslog Nicole att vi skulle starta upp tillsammans men jag ville inte utan kunde tänka mig att jobba för henne. Men efter många tråkiga turer med förlaget så insåg jag till sist att detta kanske var meningen. Trots allt så hade både Nicole och jag dålig erfarenhet kring dåligt bemötande av förlag.
Så i februari 2015 var vi äntligen igång och det är mycket jobb men så kul! 😀 Vi har även fått många manus insända till oss av både tidigare publicerade författare men även nya stjärnskott. Vi har även sen uppstarten haft tur att skapa avtal med ett förlag i USA och kommer nu ge ut en bok av en polsk författare som publicerats i USA. Himla kul. 😀
Du skriver även under ett annat namn (Shailene Craig). Varför valde du att göra det?
Jag valde att ta mitt andra namn samt efternamn till att skriva inom erotik. Anledningen var att jag inte ville att läsarna skulle bli förvirrade eller anta att jag kanske endast skrev inom denna genre om de inte läst andra verk av mig tidigare.
Så för att underlätta för läsarna så vet de med tur framöver att alla böcker jag skriver under namnet Shailene Craig är endast avsedda för vuxna.
 Vad har du för förväntningar inför bokmässan Andra Världar?
Jag hoppas på att nå ut till en ny skara av läsare. Få knyta nya kontaktar och även hitta likasinnade författare att få kontakt med men också ha trevligt med alla besökare som kommer till vårt bord. 🙂
Detta kommer även bli känslosamt för mig då jag bodde i Ljungby under några år och även min pappa som för 5 år sedan gick bort. Jag gick i skolan där bl.a. Det är många minnen man har från staden och där blev jag intervjuad första gången av Smålänningen kring min dröm om att bli författare. Så kommer bli en speciell känsla att komma tillbaka till Ljungby efter så många år som gått.