Tema Andra Världar – intervju med Eva Holmquist


evaNu är det bara några dagar kvar innan årets bokmässa startar! Andra Världar den 13 juni i Ljungby under självaste Berättarfestivalen. Jag fortsätter min serie av intervjuer och den här gången är det Eva Holmquist som får frågorna. Hon har bl.a. skrivit böckerna Kedjor känns bara när du rör dig, Attentaten i Gallius och novellesamlingen Ödeland. Hon har även skrivit novellen ”Keep fighting until the Machines fall asleep” på engelska samt ”Att dö väl tillsammans” med Oskar Källner.
Var får du inspiration från dina berättelser?
Inspirationen kommer både från saker som jag upplever själv, hör om och läser om. Exempelvis kom inspirationen till min novell Beslutet från en händelse som min svärfar berättade om att han upplevt och reality TV från sjukhus och ambulanssjukvård. Ett annat exempel är min bok Kedjor känns bara när du rör dig som inspirerades av ett faktaprogram om rymdresor till andra stjärnor.

Är det någon skillnad för dig att skriva en roman jämfört med att skriva en novell?
Ja, det är rätt stor skillnad. För en novell har jag ofta slutet klart för mig, vilket jag inte har för en roman. Det är ofta att jag för en novell arbetar mig bakåt från ett slut medan jag för en roman arbetar framåt från en start. Sedan finns det andra saker som skiljer som antal involverade personer, storlek på världen och komplexiteten i historien.

Hur var det att skriva en novell tillsammans med en annan författare? Det var fantastiskt roligt! Smiley smile Vi bollade mycket idéer kring världen, händelser och personerna, vilket gjorde att våra idéer kombinerades till något mycket bättre. Vi gjorde också så att vi skrev första versionen av en av personernas perspektiv, men sedan redigerade vi helheten båda två många gånger. Mycket kul och givande!

Var det svårt att skriva en novell på engelska?
Ja, det var svårt, men också väldigt kul. Det tog ett tag att komma in i novellen för jag behövde tänka på engelska när jag skrev. Eftersom jag hade tre noveller som jag parallellt behövde arbete med, eftersom deras deadline låg nära så gjorde det det hela mer komplicerat. Därför var det skönt när de två svenska novellerna hade skickats iväg så jag kunde fokusera på den engelska.

Vad ser du fram emot inför årets Andra Världar?
Det jag ser främst fram emot är att få träffa alla vänner och nya bekantskaper. Det är hemskt kul att träffas! Smiley smile

Vilket är roligast att skriva: sci-fi, skräck eller fantasy?
Det var en svårt fråga, eftersom jag gillar att skriva i alla tre genrer. Måste jag ändå välja så blir det nog science fiction, men fantasy och skräck är också fantastiskt kul att skriva.