Tema Andra Världar – intervju med Elin Holmerin


elin-holmerin-bwElin Holmerin är kvinnan bakom förlaget Undrentide. I dagens intervju berättar hon om att vara förläggare, författare och läsare.

Vad fick dig att starta ett förlag?

Min första bok kom ut på ett annat förlag och för mig så var inte det en positiv upplevelse. Det kändes som om jag tappade kontrollen och greppet om min bok och samarbetet gick sådär. När boken äntligen kom ut, försenad, så hade jag precis skrivit klart min andra bok och bestämde mig direkt för att ge ut den själv. Jag kände att jag inte ville vara så maktlös igen. När jag väl startat förlaget, skrivit alla avtal med bokhandlare osv så var det naturligt att ta emot andra författare. Jag är noga med att samarbete ska funka bra och att författaren är med i processen så mycket som möjligt. Jag ville inte att de ska känna som jag gjorde med min första bok.

Vilket tycker du bäst om – att läsa eller skriva fantasy?
Svår fråga, men jag tycker nog att skriva är roligare för att jag då kan förändra historien vartefter. Den är inte fast eller fixerad, utan flytande. Jag kan fantisera helt fritt.

Har du några tidigare erfarenheter av Andra Världar?
Nej, inte mer än att Anna Vintersvärd, Aengeln och Jakkin, som driver förlaget Andra Världar och jag har varit bekanta i många år och ställt ut tillsammans i andra sammanhang, t ex på ScienceFictionmässan. Det ska bli spännande att bara med för första gången.

Vad inspirerar dig?
Mest så är det musik och dataspel. Jag spelar en hel del Fantasyrollspel och det får alltid fantasin att flöda. Man får kliva in i en värld och träffa härliga karaktärer och det är svårt att inte bli fäst vid dem. Då fantiserar jag vidare. Har skrivit en del fanfiction, och sen skriver jag ibland om det till mitt eget.

Hur ser din skrivprocess ut?
Rörig. Hoppig. Fragmenterad. Jag spelar upp scener i huvudet och sedan klottrar ner dem snabbt som ögat på papper. De är inte kronologiska eller nåt, så när jag ska sätta ihop set är det ett jädra jobb att sortera. Dock känner jag att det passar mig. Ibland kan jag leka med scenerna fram och tillbaka och se vad som händer med historien. Jag tycker att den första processen är rätt jobbig, men när jag väl har ett råmanus så älskar jag redigeringen, då kan jag pilla med texten hur länge som helst.

Tack Elin för intervjun.

Glöm inte att gå in på Andra Världars hemsida för att se alla utställare på årets bokmässa.