Tema Andra Världar – intervju med Aengeln Englund


aengeln-press-3-682x1024Aengeln träffade jag första gången på den första Andra Världar-bokmässan. Därefter har vi setts på olika mässor, så som den stora bok- och biblioteksmässan i Göteborg och på sci-fi bokhandeln i Göteborg. Han är delägare i bokförlaget Andra Världar och idag intervjuar jag honom om fantasy.

Hur ser din skrivprocess ut?
Mycket av det jag skriver i Gainea kommer från saker som jag drömmer. Jag har haft en vana att föra drömdagbok, även om det har blivit lite sämre med det den senaste tiden. Materialet bearbetar jag i Trello www.trello.com, innan jag sätter det på pränt.

I andra fall så älskar jag att plocka en idé och bara sätta mig ner och skriva. Se hur historien tar form och vilka karaktärer som beslutar sig för att besöka den.

 Vilka författare inspirerar dig?

Jim Butcher ligger högst på listan, liksom Terry Pratchett. Samtidigt är det svårt att säga vilka som inspirerar mig, eftersom jag inte riktigt vet själv. Man tar så många intryck från böcker, film och musik, men även från världen runt omkring sig. För mig är det en del av tjusningen. Att inte nödvändigtvis veta säkert, utan att bara plocka från sitt inre. Även om ens inre har fyllts på av andras tankar och idéer.

Berätta om ditt arbete med Andra Världar.

Jag, Anna och Jakkin bestämde oss för att slå ihop våra verksamheter under våren 2014. Till att börja handlade det om mässan, men tanken på ett gemensamt förlag växte snabbt fram. Under hösten jobbat vi under namnet Andra Världar, även om vi fortfarande hade våra egna bolag, men vid årsskiftet gjorde vi slag i saken och startade Andra Världar AB.

Mina uppgifter i bolaget kretsar av naturliga skäl kring det digitala – hemsida, ljudböcker och eböcker, men även omslag och marknadsföring. Samtidigt jobbar vi tillsammans med de flesta saker, beroende på hur mycket tid var och en av oss har att lägga för tillfället.

Vad ser du fram emot inför årets bokmässa?

Att träffa alla fantastiska människor i fantasysverige, både läsare och författare.

Vilket var ditt första möte med fantasy?

Bra fråga. Det första jag kommer på är nog Excalibur. Som barn läste jag mycket Stephen King, så jag lutade väl mer och skräck än ren fantasy. Samtidigt finns det ju många element av fantasy i hans Kings verk, så det var ju också en väg in. Jag tror inte att jag kallade det för fantasy däremot. Jag bara stack näsan i boken och läste.