Studiebesök – Ullkardning på Manu factus


I lördags åkte jag med Kungsbacka hemslöjdsgille på studiebesök till Orust. Jag tar alla tillfällen i akt att få komma till Bohuslän och främst mina egna gamla trakter Tjörn och Orust. Därför gjorde det inget att jag var tvungen att gå upp kl. 6.00 en lördag, eftersom jag fick starta från Frillesås.

20150509_123051

Ullen matas in i kardmaskinen

Vi åkte till Manu Factus på Orust, ett företag som drivs av Aja Bergstrand. Hon har en kardmaskin där hon dels kardar ull och säljer men gör även lövkarding åt fårägare. Vi fikade hos henne och hon berättade om sin verksamhet. Därefter fick vi komma in i hennes verkstad/butik där hon demonstrerade hur kardmaskinen fungerade.

Det var mycket intressant att få se det i verkligheten hur en sådan maskin funkar. Allt hon gjorde var att mata in ullen i ena änden av maskinen samt hjälpte till att få över den till sista spolen i andra änden. Resten skötte maskinen med alla sina olika rullar och taggar till att karda ullen. Ut kom ett härligt fluffigt flor.

 

20150509_122049

kardflor

Vi fick känna och klämma och hon visade på olika typer av ull, vad de kunde vara bra till och berättade om hur hon färgade ullen.

Jag kände att jag bubblade av frågor, men Aja var kunnig och redde ut en hel del av mina frågetecken. Nu kan jag ännu mer om ull. Tanken är att vi också ska skicka in vår ull till kardning hos henne. Dels tänkte jag använda kardefloret till att nåltova med, men dels tänkte vi ha det till en ny del i vår verksamhet. Vad detta är återkommer jag till när vi har fått ordning på det hela.

 

Det fanns många intressanta saker som Aja hade till försäljning i sin butik. Jag blev så inspirerad att när jag kom hem gjorde jag min allra första nåltovade tavla. Inramad och klar.

nåltovad tavla

nåltovad tavla