Skydd mot djävulen


När jag var liten brukade min monster berätta sagor och sägner för mig. Hon bor i Hälsingland och på somrarna åkte vi upp dit och hälsade på. Hon var historiaintresserad och läste kvällskurser i det och även sägner från Hälsingland. Många av de historier och sägner som hon lärde sig spelade hon in på kassettband och skickade till mig och min syster. Jag lyssnade på det bandet om och om igen och kan fortfarande en del av historierna utantill.

En ramsa som hon lärde mig var hur man skyddar sig mot djävulen och andra ondskefulla varelser att ta sig in i sitt hus. Man skrev ramsan på husväggen och då kunde inte djävulen komma in. Ramsan är så finurlig att man kan läsa den uppifrån och ner, nerifrån och upp, från höger till vänster och från vänster till höger och fortfarande få samma ord: SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS. (Prova själv med hjälp av bilden får du se). När jag säger ramsan för mig själv hör jag min mosters röst i huvudet.

Det är så spännande med sådana här, nästan bortglömda detaljer från vårt förflutna. Förr i tiden kunde säkert de flesta denna ramsa, men hur många kan den idag?

Kunde du den?