Skrivtips: ta 5 minuter


fountain-pen-745308_640Ibland kör man fast. Det är en naturlig del av skrivandet. Antingen kommer det i början när man ska påbörja något nytt, eller när man är mitt i, men värst är det när man närmar sig slutet och plötsligt vet man inte hur man ska fortsätta.

Paniken slår till. Hjälp! Jag vet inte vad jag ska skriva. Man stirrar sig blind på skärmen (eller i mitt fall på pappret) framför sig, och hoppas att texten mirakulöst ska skriva sig själv.

Det finns olika sätt att ta sig runt detta problemet och komma igång igen med skrivandet. Idag ska jag tipsa om ett knep.

Sätt dig ner i fem minuter och skriv. Vet du inte vad du ska skriva? Skriv, bokstavligt talat, just det. ”Jag vet inte vad jag ska skriva. Hur ska jag kunna lösa detta problem?” Ställ dig några frågor och försök svara dem. Gör en dialog med dig själv. I början kan det kännas töntigt och ovant, men eftersom det är endast fem minuter och du ska skriva utan att egentligen tänka brukar det lossna efter en stund. Det gör ingen att du skriver samma fråga två gånger. Den kanske är väldigt viktig för dig. När fem minuter har gått slutar du skriva och läser igenom din text. Jag slår vad om att du har fått svar på åtminstone en av dina frågor.

När jag skulle skriva novellen I stormen hon dansar, publicerad i Steampunkantologin I varje ångetag, gjorde jag just denna övning. Jag visste karaktärerna och omgivningen, men jag visste inte riktigt hur händelseförloppet skulle se ut. Då ställde jag mig en massa frågor i fem minuter. T.ex. ”Ska det vara häxor inblandade? Nej, det blir för komplicerat och det får inte plats i historien? Vilka är det som jagar huvudpersonerna? Det är demoner? Varför jagar de dem? De vill ha något från människorna.” Så rullade det på och sedan hade jag hela storyn framför mig. Tack vare denna enkla men smarta övning.

Prova du också.