Skrivhjälp 10


Igår fick jag låna boken Nya författarskolan av Göran Hägg. En bok om vad man ska tänka på när man ska skriva. Jag brukar alltid vara lite skeptisk till att läsa om att skriva. Varför? Jo, för att det dyker förr eller senare upp något som inte passar in i mitt sätt att skriva och det stör mig mer än hjälper mig. Jag har svårt att glömma det och kan irritera mig på det långt efteråt och i längden stör det mitt skrivande. Jag vet att man ska bara ta till sig det som passar en själv och jag har blivit bättre på det, men inte helt bra.

Men, tänkte jag, man måste våga. Så jag tog emot boken och började läsa. Och upptäckte att boken var indelad i tydliga kapitel där jag snabbt kunde hoppa över det jag inte ville läsa. Smidigt. Dessutom fick jag ganska snart några tips och min hjärna började genast arbeta.

Jag gick ut och klippte gräset och under tiden berarbetade jag det jag hade läst och lade det på mitt manus. Det hamdlade om att inte fördumma läsaren. Man ska som författare inte hålla inne med för mycket information så att läsaren inte känner sig dum eller helt överraskad. Det fick mig att inse att det behövs några få scener till som jag först inte hade tänkt skriva, utan mer haft för mig själv. Nu ändrade jag mig således.

Så, igår kväll (läs natt) skrev jag dessa scener. Därefter kände jag att det börjar ta slut. Det vill säga, det är dags för redigering. Jag behöver renskriva klart allt till datorn och där flytta runt på några scener. Därefter är mitt första utkast klart. Spännande säger jag.

Tänk vad lite lästips egentligen kan göra!


10 tankar om “Skrivhjälp

 • Lena Brolin

  Visst är det härligt när man plötsligt får ny inspiration och nya kunskaper! Även när man inte förväntar sig det. Eller kanske framförallt då… Kraaam Natalie!

 • Maria

  Roligt att du känner att boken gav dig inspiration till din bok. Det måste vara en fantastisk känsla när man har skrivit klart en bok

 • Annika Elgeskog

  Tack för tipset!
  Har du läst Stephen Kings bol ” Att skriva”. Den ligger här hos mig eftersom jag hört så mycket gott om den men jag har inte tagit mig tid att läsa den.

  • nathaliesjogren

   Ja! Den har jag vågat mig på eftersom det var av min favoritförfattare. Och jag är glad att jag vågade. Det visade sig att vi skriver ung. på samma sätt, så hans tips var väldigt matnyttiga.

 • Annika Elgeskog

  Tack för tipset!
  Har du läst Stephen Kings bol ” Att skriva”. Den ligger här hos mig eftersom jag hört så mycket gott om den men jag har inte tagit mig tid att läsa den.

Kommentarer är stängda.