Skriva om samma scen 3 gånger


Nathalie Sjögren – den nåltovande skräckförfattaren skriver på sitt manus Kroppstjuven

Den senaste tiden har jag fastnat i mitt manus Kroppstjuven. Jag har försökt skriva vidare, hoppa fram till en annan scen och skriva den så länge för att sedan gå tillbaka, men den här gången fungerade det inte. För jag kunde inte bestämma mig hur scenen skulle sluta. Antingen hamnade huvudpersonen i en riktig knipa eller så klarade hon sig ur den. Beroende på vilken jag skrev blev de resterande scenerna helt olika. Därför kunde jag inte fortsätta.

Dessutom tyckte jag inte att någon av de olika versionerna jag hade skrivit fungerade. Båda kändes töntiga, för lätta och passade inte in i karaktärernas utveckling och agerande. Allting var fel. Hur skulle jag komma vidare?

Efter att vridit och vänt på det, vaknat upp klockan 4 på natten och försökt komma på en lösning frågade jag till slut min man. Som kom på lösningen. Jag förklarade hela scenariot för honom och varför jag hade problem med de två versionerna. Han föreslog då ett mellanting där läsaren blir förvånad. Och det gick jag igång på.

Innan nästa skrivpass satte jag mig ner och skrev ner mina tankar kring manuset. Vad skulle hända om jag gjorde så här? Hur fungerade det om jag gjorde så där istället? Efter att ha skrivit av mig fick jag ihop ett bra händelseförlopp som stämmer ihop med resten av historien. Och jag kunde skriva om scenen för tredje gången.

Jag brukar inte skriva synopsis utan jobbar mig igenom manuset allteftersom och lär mig historien medans jag skriver. Den här gången är det annorlunda. Jag skrev ner berättelsen innan jag började skriva den, dvs. hur den ska börja, fortsätt och avslutas. Det har verkligen hjälp mig en hel del i mitt skrivande för då vet jag vad jag ska göra när jag fastnar eller glömmer bort hur jag hade tänkt från början. För mig är detta lite annorlunda att skriva men med just den här berättelsen känns det bra.

Vad handlar Kroppstjuven om? Jessica vaknar upp på ett hotellrum i London efter en utekväll med sin kompis, men något är fel. Kroppen känns fel och otymplig. När hon kommer fram till spegeln möts hon av en främling. Någon har under natten bytt kropp med henne, mot hennes vilja. Jessica måste försöka hitta sin egen kropp och byta tillbaka. Men ett sällskap som kallar sig Vandrarna har andra planer.

Låter det spännande? Lämna gärna en kommentar nedan.