Skriv den bok du själv vill läsa


Hur ska man skriva en bok? På vilket sätt skriver man? Hur blir jag en etablerad författare? Jag vet att många ställer sig dessa frågor och jag är inte ett undantag. Svaret är: det finns inget svar. Alla har vi en unik röst, ett unikt sätt att skriva på. Att försöka härma någon eller skriva på ett visst sätt för att man tror att det är det som är trendigt just nu, det funkar inte i längden.

Just detta skriver Jens Klitgaard om på Ann Ljungbergs blogg. Han skriver:

när man väl vet att man vill bli författare så är det lätt att man vill det så hemskt gärna att man greppar efter alla sätt som finns för att hitta en etablerad väg in i det (jag vet, jag har försökt). Visst finns skolor, visst finns det vägar in i bokbranschen, visst finns det sätt att närma sig författeriet, men det är inte som att bli ingenjör. Jag vill säga det en gång för alla: Det finns ingen mall för hur man blir författare eller hur man skriver ett perfekt manus (och om ni kan motbevisa mig så är ingen gladare än jag:)….

 

När vi börjar tänka på vad andra vill läsa, när vi försöker fylla andras behov med vårt skrivande, det är då vi tappar bort vårt eget. Både det konstnärliga behovet inom oss, men också själva anledningen till varför vi vill berätta våra historier.

 

Det enda recept som jag tycker verka funka är: Skriv det som du själv verkligen vill berätta – och gör det på ditt sätt. Vad är annars poängen med att lägga ned all denna tid och energi som det tar? Även om din bok aldrig blir utgiven så har du ju då åtminstone gjort någonting som betytt något för dig. Dessutom brukar det märkas om så inte är fallet…

Jag kunde inte sagt det bättre själv. Skriv ifrån hjärtat och du kommer att hitta de läsare, de förlag, som också älskar ditt manus.

Själv skriver jag i en ganska smal genre. Skräck är inte för alla och det har jag fått höra otaliga gånger, men jag har också börjat upptäcka var mina läsare finns. Därför skriver jag för dem, för de som jag vet gillar mina böcker. Inte för alla dem som hellre läser något annat. Jag hoppas att du som skriver gör det samma.