Skillnad på ull och ull 14


Ull kommer från får. När man klipper fåren tar man till vara på ullen, tvättar och kardar den. Med kardfloret kan man tova och nåltova ullen. Annars spinner man den kardade ullen till garn. – Så långt hänger du med, va? Men visste du att det finns olika typer av ull som passar till olika saker?

Idag går jag igenom vad det finns för olika ullsorter generellt och merinoull och perendaleull i synnerhet.

Först och främst finns det två olika typer av fårraser – pälsfår och köttfår. Det hörs på namnet vad de har avlats fram för. Pälsfåren har fin, bra ull som passar att handarbeta med och göra textiler av. Köttfåren har bra och mycket kött men har tyvärr inte lika bra ull, dvs deras ull tovar inte ihop sig lika bra som pälsfårens ull.

Det finns många olika raser inom pälsfår och köttfår respektive. Jag ska nu prata om två pälssorter: merino och perendale.

Merinoull

Merinofåret är från början en spansk ras, men det är en ras som är mycket vanlig på Nya Zeeland. Merinoullen har fiber vars staplar (stapel= från roten till toppen på varje lock) är 65-100 mm långa. I och med att de är så korta och dessutom tunna gör att den är mjuk och lätt att arbeta med, speciellt när man nåltovar detaljer och mindre delar, t.ex. fingrar och näsa.

Perendaleull

Den här rasen kommer från Nya Zeeland och är vanlig där och i Australien. Perendaleullens fibrer är tjockare än merinoullens och staplarna är 125 mm långa. Personligen tycker jag den här ullen är perfekt att nåltova med och det är den jag säljer mest av i min butik. Den är mjuk men samtidigt bastant. När man nåltovar med den drar den ihop sig på ett smidigt sätt och lämnar inte mycket extra fibrer som sticker ut. Den passar även att jobba med som bas, t.ex. när man gör kropp och huvud.

Vill du prova själv? I min webbshop har jag både merinoull och perendaleull, i olika färger.


14 tankar om “Skillnad på ull och ull

Kommentarer är stängda.