Recension: Minnas hemlighet av Monic W Arvidson


Jag är ju en av skribenterna på bokbloggen bookiecookiez, där jag recenserar de böcker jag läser. Nu tänkte jag passa på att tipsa om några böcker som jag har recenserat där. Idag handlar det om Minnas hemlighet av Monic W Arvidson. Så här löd min recension av den boken:

Minnas hemlighet

Titel: Minnas hemlighet
Författare: Monic W Arvidson
Förlag: Idus
Baksidestext:
Minna, 13 år, har en guldskimrande lock. Och en underlig vas som blixtrar när hon rör vid den. I skolan kallas hon för tokungen och mobbas av Mika och hans gäng. Hon känner sig annorlunda och det finns en mängd frågetecken i hennes liv.
Varför kommer hon till exempel inte ihåg när hennes hand blev stympad? Och varför inbillar hon sig att tomtar finns på riktigt?
En dag rymmer Minna hemifrån och hittar då en skadad ekorre. Den är helt vit och tycks förstå allt hon säger. Ekorren för henne till Tryx, en magiker och schaman, som avslöjar osannolika saker om henne. Minna tvivlar. Är det han säger verkligen sant, eller är hon kanske tokig på riktigt?
Efter en tid hos Tryx får hon ett uppdrag som leder henne till otroliga platser och en massa spännande möten. Möten som får henne att använda all sin potential och samtidigt växa som människa.

Minnas hemlighet är en spännande saga för alla åldrar.

Det är inte alltid man hittar en bok som man inte kan sluta läsa, som man tänker på även när man inte läser. Så är det i alla fall för mig, och det är inte ofta det händer i en genre jag inte brukar läsa. Men Minnas hemlighet var verkligen en sådan bok: spännande, intressant och man kunde inte sluta tänka på den och undra hur det skulle gå.

Som det står i baksidestexten är huvudpersonen Minna inte som alla andra, och ganska snart hamnar hon i situationer och på platser där hon får bekräftat att hon inte är som alla andra. Hon får träffa olika varelser och människor med magiska krafter. Genom dessa personer utvecklar hon sina egna krafter och förstår att hon är en viktig person i kampen mot det onda, som håller på att sprida sig. På ett smidigt och enkelt sätt låter författaren oss följa med Minna på både sin inre och yttre resa och hur hon kämpar mot ondskan.

Boken är skriven i presens, och i början av boken tyckte jag det var besvärande, eftersom jag är mer van att läsa i imperfekt. Men ju mer jag läste, desto mer kom jag in i boken och glömde helt bort vilken tempus det var. Historien blev bara bättre och bättre.

Det som drog mig till boken från första början var att huvudpersonen var kvinnlig och jag hoppades på att hon skulle vara stark och handlingskraftig. Minna är verkligen en sådan kvinnlig karaktär, vilken får en att heja på henne och som sagt undra hur det ska gå – även när man inte läser. Det här är definitivt en bok som man kan sträckläsa utan problem. En perfekt bok för ungdomar som vill förföras av magiska ting och parallella världar. Dessutom, ju mer man läser, desto mer inser man vilket djup och eftertanke Monic W Arvidson har lagt ner i att skapa sina världar. Det för tankarna till J.K. Rowling och hennes värld.  Som läsare tror man sig veta hur det hela hänger ihop, bara för att få allt ställt på ända – och det gör boken endast bättre.

Det finns endast ett fel med boken, och det är att den tar slut. Det finns flera frågor som man vill få svar på och man kan inget annat än att längta efter fortsättningen. Därför ger jag Minnas hemlighet 10 cookiez av 10. En bok du inte får missa, helt enkelt.