Recension: Främlingen av Diana Gabaldon


framlingen

Titel: Främlingen
Författare: Diana Gabaldon
Förlag: Bra Böcker

Främlingen är den första boken i serien Outlander, där en kvinna från efterkrigstiden blir slungad tillbaka till 1740-talet i Skottland och hamnar mitt bland kriget mellan de skotska klanerna och den engelska armén. Hon slits mellan att försöka ta sig tillbaka till sin egen tid och att stanna kvar hos en av klanmedlemmarna, som hon allt mer fattar tycker för.

Det är inte ofta jag fastnar helt av böcker, blir fullkomligt uppslukad av dem. Jag letar ständigt efter att få finna sådan böcker men de är sällsynta. Den här boken är verkligen en som uppslukar en.

Jag hade hört talas om Outlander tidigare, speciellt när den skulle filmatiseras, och jag hade länge tänkt läsa den, men det blev aldrig av. Av en slump började jag titta på första avsnittet av tv-serien – och fastnade direkt. När jag hade sett hela första säsongen kände jag att den boken måste jag bara läsa. Eftersom jag själv skriver var jag nyfiken på hur författaren hade skrivit och hur språket var.

Jag blev, som sagt, helt uppslukad av boken. Det var precis under sportlovet och jag gjorde nästan inget annat än att läsa hela veckan. 700 sidor blev till en riktig bladvändare och det var så länge sedan som när jag var tonåring som jag stannade uppe på natten och läste, bara för att fortsätta så fort jag vaknade nästa morgon. Språket var lätt skrivet och författaren är rakt på sak i sitt berättande. Det händer en hel del i boken och man hinner bli ordentligt engagerad i karaktärerna.

Detta är Diana Gabaldons romandebut och det märks lite. Vissa delar är inte dramaturgiskt perfekta, men de fungerar ändå. Det är något med hela historien, med berättandet, som gör att man bara vill läsa lite till och lite till. Dessutom är det inte ofta man stöter på en bok och en tv-serie som är så lika varandra. Många gånger har de ändrat en hel del när det kommer till filmatiseringen, men inte här. Det är nästan skrämmande lik. Några detaljer här och där är ändrade, men i det stora hela väldigt trogen originalet.

Om ni inte har läst den här boken rekommenderar jag den starkt. Men se till att ni har tid att läsa den, för man får svårt att lägga den ifrån sig. Den får nio kakor av tio.