NaNoWriMo 2018 – hur gick det? 5


Tolv dagar har gått sedan NaNoWriMo 2018 avslutades. Jag tänkte i detta inlägg sammanfatta hur det gick för mig och mina skrivplaner framöver med manuset som jag jobbade med. Nämligen Underjordens väktare, fortsättningen på Undergång.

NaNoWriMo står för National Novel Writing Month och tanken är att man under en månad ska försöka skriva en roman på 50 000 ord. Antalet ord är en generell riktlinje. En del romaner är längre, andra kortare. Men genom att vara med i forumet där man dagligen uppdaterar sitt ordantal och kan peppa varandra går det lättare att skriva.

Förra året var första gången jag var med i NaNoWriMo och jag fick ihop ca 12000 ord. Det började bra, men sedan kom livet emellan och jag släppte skrivandet ganska mycket. I år gick det bättre. Jag lyckades skriva varje dag även om jag inte alls kom upp hela vägen. Men jag ser det mer som att jag skrev klart en hel del scener och nu har en ordentlig struktur på mitt manus.

När november var slut hade jag kommit upp i 23 390 ord! Det är jag väldigt nöjd med. Jag vet nu hur hela historien ska bli och jag fortsätter att skriva. Nu skriver jag inte längre varje dag och inte lika intensivt, men det går verkligen framåt.

Innan jag började skriva staplade jag upp de olika scenerna – både de jag redan hade skrivit och de jag skulle skriva. Sedan delade jag in scener till olika karaktärer och räknade ut var i historien de skulle ske. För det jag har haft mest problem med är att veta hur de två parallellhistorierna ska hänga ihop. När jag äntligen fick ordning på det gick det av bara farten att skriva.

Så jag är väldigt nöjd med Underjordens väktare än så länge. Resten av året fokuserar jag nu på att få klart det allra sista till min kommande bok, Serandos förbannelse, och sedan tar jag upp pennan igen och jobbar vidare med Underjordens väktare.

Vill du läsa Undergång, passa då på att köpa den till reducerat pris hos Fantasi-förlaget. Erbjudandet gäller fram till jul 2018.


5 tankar om “NaNoWriMo 2018 – hur gick det?

  • Johanni

    Hej! Denna tävling/grupp eller vad jag nu ska kalla det kände jag inte till, men jag tycker om tanken. Det finns en massa liknande webbsidor, gemenskaper och digitala stödtjänster nu för tiden, också inom kreativa yrken. I en tid då SoMe (ofta med rätta) kritiseras och ifrågasätts pga allt hat/hot och alla drev är det skönt och lite befriande att höra om de goda exemplen, de som också finns. Ibland är det just en utmaning, en liten knuff framåt som behövs. Skrivandet (liksom nästan all konst) är ett ensamt gebit. Där sitter man med den vita sidan, och en kursor som blinkar, samtidigt som vardagen och livet inte försvinner någonstans. Kul att du hade nytta av den!

Kommentarer är stängda.