Nåltovad snögubbe med virkad mössa och halsduk


För två år sedan gjorde jag ett inlägg om hur du kan nåltova din egen snögubbe. Idag tänkte jag uppdatera detta genom att visa mina senaste snögubbar och hur du själv kan göra dem.

Jag har uppdaterat dem genom att virka mössor och halsdukar till dem. Hur gör man då en snögubbe i ull?

Detta behöver du:

  • vit ull till kroppen

  • svart ull till ögon, mun och knappar

  • röd eller orange ull till näsa

  • filtnålar

  • ullgarn i den färg som du tycker passar

  • virknål

Börja med att nåltova tre bollar av den vita ullen. Se till att göra dem olika stora och sätt ihop dem i storleksordning med den största underst.

 

När du sätter ihop bollarna stick filtnålen in snett genom den ena och in i den andra. Gör detta runt om och från båda hållen så att de sitter fast ordentligt.

 

 

Med en vriden nål (det går bra med en vanlig också) gör du gropar för ögon, mun och även knappar. Gör en näsa av röd eller orange ull och sätt den på plats. Näsan kan du göra genom att vira ullen runt en smal pinne eller ett sugrör. Sedan drar du av ullen och nåltovar den för att göra den hård.

Därefter fyller du hålen för ögon, mun och knappar med svart ull.

Virka nu en halsduk och en mössa till snögubben.

Halsduken: lägg upp några luftmaskor och virka sedan antingen fastmaskor eller halvstolpar fram och tillbaka tills du har önskad längd på halsduken.

Mössa: Virka 4 fm och slut till en ring. Virka fastmaskor i ringen och öka alltefter i den nästkommande varven. Avsluta när du har en lagom stor mössa som passar på snögubbens huvud.

Sätt fast halsduk och mössa med hjälp av filtnålen. Det är därför du ska ha använda ullgarn, annars kommer det bli svårt att få fäst dem.

Behöver du material till din snögubbe? Du hittar det i min webbshop.