Min novell blir publicerad i Steampunk Stories


Nu är det officiellt. Jag kommer att få en novell publicerad i antologin Steampunk storiesteampunks, något som jag inte hade trott för några månader sedan – en mindre hade en aning om. Allt hände väldigt fort men jag är väldigt glad att jag gick vidare.

Siaren heter min novell. Planen är att vi inom några veckor ska börja med redigeringsarbetet och under sommaren eller sensommaren (lagom till den stora bok- och biblioteksmässan i Göteborg) ska den bli färdig.

Att skicka in ett bidrag till en kommande antologi är en ren berg-och-dalbana känslomässigt. Man kastas mellan glädje och förtvivlan och hinner gå igenom alla andra känslor där emellan innan allt är klart. För några månader sedan fick jag tipset om att det skulle tryckas en steampunkantologi och jag började fundera på om jag skulle skriva ett bidrag i form av en novell till denna.

Första steget var att komma på en historia som skulle passa in i temat steampunk. Jag hade tidigare skrivit en sådan novell, men det gjorde det inte nödvändigtvis lättare. Jag kände till genren men var långt ifrån en expert. Nu skulle jag hitta på nya karaktärer, ny story och dessutom ha en deadline på sig. Svettigt med andra ord.

Jag började skriva ett utkast, tvekade om jag skulle fortsätta men skrev ändå klart. Jag döpte novellen till Siaren. Sedan skickade jag iväg det till några för testläsning. När svaren från testläsarna anlände kom tvivlen krypande. Min story var inte tillräckligt bra, kände jag. Hur skulle jag kunna ändra? Vad skulle jag ändra för att det skulle kunna bli bra? Skulle jag hinna ändra?

Jag lät novellen ligga ett tag, och tvekade om jag skulle fortsätta. Även om jag gjorde förbättringar, och fram för allt jobbade på att ändra på slutet, var det inte säkert att den skulle bli tillräckligt bra för att bli godkänd.

Men, jag valde ändå att redigera den och med ett öga stängt tryckte jag på skicka-knappen. Nu låg novellens öde inte längre i mina händer. Allt som återstod nu var att vänta. Och att vänta … På fb fanns det en grupp där alla som skickade in ett bidrag var med och diskuterade. Vi väntade alla med spänning på att höra resultatet. Skulle novellen bli godkänd? Vilka skulle bli publicerade? Vilket utlåtande av juryn skulle man få? Jag darrade i hela kroppen när jag såg att ett nytt meddelande hade lagts upp i gruppen. Nervöst skrollade jag ner längs listan på titlar som hade kommit med i antologin och till min glädje stod titeln Siaren bland dem. Jag skrek rätt ut! så glad blev jag. Jag hade hoppats men inte vågat tro helt fullt ut att den var tillräckligt bra.

Nu har jag hunnit smälta det några dagar, men det känns ändå fortfarande helt otroligt. Det ska bli så spännande att få jobba med novellen, att fixa till den, och framför allt vad redaktören har att säga om den. 🙂

På bokmässan Andra Världar kommer jag att ta upp beställningar på boken för de som är intresserade. Boken har tyvärr inte hunnit komma då, eftersom det är så kort inpå, men den steampunkintresserade ska inte känna sig lottlös.

Trevlig helg.