Kan man gilla en serie men inte huvudkaraktären? 11


Jag har funderat ibland på vad det är som gör att man gillar huvudkaraktären i en serie. Att man hejar och kanske identifierar sig med den. Det ju ofta därför man fortsätter titta; för att karaktären är trovärdig.

Likadant är det med böcker. Om man inte förstår sig på huvudkaraktären eller kanske tycker den är löjlig, då brukar man inte fortsätta läsa. I alla fall inte jag.

Den karaktär jag menar nu är Buffy i Buffy the vampire slayer. Redan från början var jag aldrig direkt intresserad av henne, utan det var allt och alla runt omkring som lockade. Ju längre serien gick desto mer utvecklade sig bikaraktärerna och för mig blev karaktären Buffy mer ointressant/obegriplig. Istället hejade jag på alla de andra och Buffy blev liksom en bikaraktär. Lustigt, men så var det.

Då undrar jag, hur är det för alla som skriver: Gillar ni er huvudkaraktär mest eller finns det egentligen någon bifigur som du tycker bättre om?

Och för er som läser: Fortsätter ni läsa en bok även om huvudkaraktärern inte är intersserant, men någon biroll får er att fortsätta?

Jag är väldigt nyfiken på era svar, dvs om detta fenomen bara finns hos mig eller om det är någon annan som har samma tankar.


11 tankar om “Kan man gilla en serie men inte huvudkaraktären?

 • Annica Bark

  Jag gillar Jake och Bertha i 2½ män, men har inte mycket till övers för Charlie faktiskt. Men jag vet inte om jag någonsin läst en bok där jag inte gillat huvudkaraktären. Visst har jag läst böcker där huvudkaraktären varit ett riktigt svin, men på något sätt har man ändå gillat den.
  Kanske jag känner så om Läckbergs böcker,vilka jag inte gillar alls, men hennes Erika och….ja vad nu hennes man heter är så mesiga att i varje bok jag orkat läsa har jag gillat andra karaktärer mer än de två.

 • Annica Bark

  Jag gillar Jake och Bertha i 2½ män, men har inte mycket till övers för Charlie faktiskt. Men jag vet inte om jag någonsin läst en bok där jag inte gillat huvudkaraktären. Visst har jag läst böcker där huvudkaraktären varit ett riktigt svin, men på något sätt har man ändå gillat den.
  Kanske jag känner så om Läckbergs böcker,vilka jag inte gillar alls, men hennes Erika och….ja vad nu hennes man heter är så mesiga att i varje bok jag orkat läsa har jag gillat andra karaktärer mer än de två.

 • [Anna]

  Jag är sådan både när det gäller tvserier och böcker, jag vill veta hur det går för en viss karaktär även om jag kanske inte gillar huvudkaraktären.

 • Angelika V

  Håller med dig, var heller inte så intresserad av Buffy utan mer av de andra i serien, hennes bästa vänner för att nämna ett par 🙂

  Och jag märker i mitt eget skrivande också, i ett pågående manus t.ex där huvudkaraktären är en femtonårig flicka, men nästan allt mitt intresse och mycket av min research cirkulerar kring hennes föräldrar! Vilket i och för sig kanske har med min egen utveckling att göra, det var mer fokus på huvudpersonen när jag var yngre, så säkert har fokus förflyttat sig pga att jag själv är mamma numera 🙂

  • nathaliesjogren

   Ja, jag känner igen mig, och det var lite därför jag ställde frågan också. Huvudkaraktären i mitt manus är jag inte så intresserad av. Det är mycket roligare att skriva om de andra och deras utveckling.

 • Angelika V

  Håller med dig, var heller inte så intresserad av Buffy utan mer av de andra i serien, hennes bästa vänner för att nämna ett par 🙂

  Och jag märker i mitt eget skrivande också, i ett pågående manus t.ex där huvudkaraktären är en femtonårig flicka, men nästan allt mitt intresse och mycket av min research cirkulerar kring hennes föräldrar! Vilket i och för sig kanske har med min egen utveckling att göra, det var mer fokus på huvudpersonen när jag var yngre, så säkert har fokus förflyttat sig pga att jag själv är mamma numera 🙂

  • nathaliesjogren

   Ja, jag känner igen mig, och det var lite därför jag ställde frågan också. Huvudkaraktären i mitt manus är jag inte så intresserad av. Det är mycket roligare att skriva om de andra och deras utveckling.

Kommentarer är stängda.