Jag finner inspiration i allt 2


Dagens tema i bloggutmaningen är: inspiration. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om inspiration, för det är just det som driver mig framåt, det som är grunden i mitt företag.

Självklart behöver man inspiration när man skapar. Frågan är var man hittar den och, om man inte hittar den, hur skapar man den? 

När det handlar om alla mina nåltovade figurer hittar jag bäst inspiration genom att titta på vad andra gör. Just nåltovning är en sådan härlig teknik att även om man kopierar och följer precis steg för steg vad någon annan gör, så blir resultatet ändå unikt och enligt din stil. Jag har flera nåltovningsböcker hemma av den danska konstnären Birgitte Krag Hansen. De är fulla av bilder och förklaringar hur man gör olika figurer, men de jag sedan gör blir inte exakt som hennes. Vilket jag tycker är super. Det syns verkligen att det är jag som har gjort mina dockor, för jag gör dem på mitt sätt.

En annan kvinna inom nåltovning som inspirerar mig är Kay Petal. Det var genom hennes instruktionsvideor som jag lärde mig att göra porträttdockor. Nu håller jag på att spela in egna instruktionsvideor, fast på svenska. Jag ser fram emot att få inspirera andra och lära dem att bli nåltovningskonstnärer de med. För det kan alla bli om man bara vill.

Inspiration handlar, för mig, naturligtvis om att skriva. Många frågar mig hur jag kommer på allt att skriva om. Är det inte svårt att hitta på? Jag tror det har med övning att göra. Det är som att lära sig cykla. Ju mer man tränar desto bättre går det. Förr hade jag nästan som en ritual när jag skulle skriva: det skulle vara mörkt ute, helst höst, jag hade levande ljus och en spellista att lyssna på. Sedan fick jag inte bli störd.

Numera behöver jag inte allt det. Visst, det förstärker verkligen sinnesstämningen men jag har lärt mig att det går bra att bara skriva en liten stund och sedan bli avbruten. Bara man håller igång sitt skrivande. Eller fantasi. 

Ibland räcker det men att se en snygg bild för att jag ska börja fundera på vad som skulle kunna hända. Min kommande bok Undergång kom till genom att jag såg en tavla med två flickor och jag undrade vad som kunde hända dem. 


Sedan, när jag tog mig en promenad på naturresevatet Näsbokrok, förstod jag var boken skulle utspela sig.

Något som också  inspirerar mig är musik, tv-serier och böcker. Ibland är det en textrad som passar in, ibland är det stämningen i låten som får kugghjulen att snurra. Och från tv-serier får jag tips kring hur karaktärer agerar och dramaturgi medan böcker utvecklar mitt språk.

Som du ser kan jag skriva hur mycket som helst om det här. Inspiration är något jag brinner för och jag hoppas att jag kan sprida det vidare.

#inspiration #bloggutmaning #bloggsucce 


2 tankar om “Jag finner inspiration i allt

Kommentarer är stängda.