Intervju Patrik Centerwall


Idag intervjuar jag författaren Patrik Centerwall. Läs om vad han berättar om sina noveller och hur han skriver.

1. Berätta om dina böcker.

I höstas debuterade jag med novellsamlingen ”Skymningssång och andra fantastiska historier.” Den innehåller sjutton noveller som spänner mellan science fiction, urban fantasy och skräck. En handfull av historierna hänger samman, men resten är utan någon inbördes koppling.

Jag fastande tyvärr ett tag i föreställningen att en novellsamling måste se ut på ett speciellt sätt, att novellerna ska hänga ihop (antingen innehållsmässigt eller tematiskt), men så kom jag på att jag själv gillar novellsamlingar där det är ett brett spektrum av olika sorters historier. Och då kunde jag äntligen sätta samman en bok jag själv var nöjd med och skicka till olika förlag. Till sist nappade Undrentide som gjort ett fantastiskt arbete med boken och framförallt producerat ett omslag som är så snyggt att den är ett konstverk i sig.

Jag kan fortfarande stå med boken i handen och häppet tänka: ”Det här är min bok. Det här är min bok som är så snygg.”

Och ja, ett vackert omslag är ett bra försäljningsargument:  ”Du kanske inte gillar boken, men den är grymt snygg i bokhyllan.”

2. Hur ser din skrivprocess ut?

Oftast börjar det med att jag får en idé – det kan vara väldigt abstrakt, kanske bara en tanke eller en bild som jag ser framför mig. Som en trasig bro, idéen om att Gustaf Fröding jagade troll eller önskan att få prata en sista gång med en död vän.

Därefter börjar historien rulla upp. Ibland vet jag inte mer när jag börjar skriva, ibland har jag tänkt igenom stora drag. Någon enstaka gång har jag hela händelseförloppet klart för mig när jag börjar arbete – men det är oftast inte lika roligt.

Jag försöker planera in tillfällen då jag kan skriva ostört under längre perioder eftersom det är ett sätt som fungerar väldigt bra för mig, men då jag är småbarnsförälder så är jag likaså nöjd om jag får skriva femton minuter om dagen. Det blir i så fall inte mycket text, men det blir någonting. Och efter ett tag har du fått ut rätt mycket text av att bara sitta några minuter om dagen.

3. Vilka är dina inspiratörer?

Det finns många författare som jag läser med glädje och som jag känner mig inspirerad av. När de gäller novellister som också skriver fantastik brukar jag alltid framhålla Harlan Ellison, en mycket imponerande författare som verkligen skriver så att det känns. Jag kommer aldrig att nå upp till hans höjder, men jag kan alltid försöka.

Stephen King är ju mest känd för romaner som är så tjocka att de kan användas som livsfarliga projektilvapen, men jag tycker han är som bäst när han håller sig i det korta formatet. Hans noveller är små mästerverk och han är bra på att fånga sammanhang och personer på bara ett fåtal sidor.

Likaså är Ursula K Le Guin en underbar novellförfattare. Hon har ett så vackert språk och så fängslande fantasi. För att inte tala om Tove Jansson. Synd att det inte blev mer än en novellsamling om Muminfamiljen.

Just nu läser jag en författare som heter Eric Sharpio som jag är mycket imponerad av. Och jag blir inspirerad av hans sätt att skriva och berätta. Samlingen in fråga heter Stories for the end of the world – värt att lägga på minnet gott folk!

4. Vad skriver du på just nu?

Alldeles för många projekt för mitt eget bästa. Det jag jobbar mest med just nu är till min stora förvåning en fantasyroman. Och jag förvånar mig själv eftersom jag i första hand ser mig som novellförfattare. Jag har gjort en första bearbetning och är ganska sugen på att arbeta vidare med den. Men nu får den vila ett tag så att jag kan skriva fler noveller.

5. Vad har du för tips till andra som skriver och drömmer om att bli publicerade?

Jag kommer att tänka på vad CS Lewis sa till JRR Tolkien: ”Om ingen skriver de böcker vi vill läsa får vi väl göra det själva.” Det ligger en hel del i det där. Skriv det du skulle vilja läsa. Då har du glädje och passion när du skriver. Du kan du strunta i regler och förmaningar. Då behöver du inte oroa dig för om det blir tillräckligt bra eller ej.

Dessutom – ge inte upp. Ge aldrig upp. Oavsett hur trögt det ibland går, oavsett hur många refuseringsbrev du samlar på dig, ge inte upp. Skriv!

Tack Patrik för en trevlig intervju. /Nathalie