Intervju med Nicole Tillge


Nicole Tillge är en debuterande författare som snart kommer ut med boken Dödliga misstag. Efter lite problem med ett förlag valde hon att ge ut genom eget förlag. Här berättar hon om det och om sin skrivprocess.

1. Vad handlar din bok om? 

Dödliga misstag handlar om Isabell, en ung kvinna som lever sitt liv på flykt. Genom att göra sig kvitt hela sitt gamla liv och lämna såväl familj som vänner bakom sig så skapar hon sig långsamt ett nytt liv med en ny identitet. I hopp om att mannen som en gång försökte döda henne inte ska kunna hitta henne. Ett uppmärksammat polismord väcker plötsligt människors misstankar och sätter en boll i rullning som på nytt skapar kaos i Isabells liv och tvingar henne att göra ett val; att fly än en gång eller att stanna och slåss för sin frihet. Detta är en historia om hur ett, till synes, simpelt misstag kan förstöra en människas liv totalt och hur mycket man kan förlora om man kommer på kant med fel sorts människor. När det handlar om en maktkamp i undre världen finns det ingen du kan lita på. Inte ens polisen kan hjälpa dig. Och du tvingas göra vad du kan för att överleva.

2. Var det självklart för dig att skriva i genre thriller? 

Både ja och nej. Till en början var det betydligt mer fokus på kärlek och relationer när jag började skriva på boken. Jag hade först bestämt mig för att det inte skulle bli någon deckare eftersom jag aldrig själv varit förtjust i de typiska kriminalromanerna. Samtidigt som boken växte fram började jag dock se på väldigt mycket thrillerfilm och innan jag visste ordet av det hade manuset tagit en ny vändning. Något jag är väldigt glad för idag. Nu känns boken komplett, varvad med både spänning och kärlek. Nu skulle jag knappast kunna tänka mig att skriva något annat än spänningsromaner faktiskt. Ibland är det lustigt hur det kan te sig.

3. Kan du berätta om dina erfarenheter med att bli utgiven på förlag.

Utan att ha för mycket erfarenhet har jag ändå hunnit bilda mig en uppfattning om eventuella för-, och nackdelar med både förlag och egenutgivning. När jag fick mitt manus antaget var jag självklart överlycklig. Jag skickade faktiskt aldrig ens till de stora förlagen, dels av otålighet men även för att jag hört mycket om att de inte satsar speciellt mycket på okända debutanter. Så efter antagningen svävade jag på små rosa moln, men när jag väl vaknade upp insåg jag att det kanske ändå inte var så bra som det först verkade. Jag fick höra att mitt manus var fantastiskt välskrivet och bra, vem vill inte höra det som den trevande debutant man var? Sedan började jag fundera. De ville inte ha några ändringar, men när jag läste igenom det märkte jag att de vissa ställen hade gjort egna små ändringar i ord utan att säga detta. I efterhand vid omarbetningen har jag märkt att jag behövde ändra på en hel del. De var väldigt trevliga och jag trodde på allt. Det var först när jag hade boken i handen och började ställa frågor som jag förstod att det inte skulle funka. Boken blev inte alls som jag tänkt, varken utseendemässigt eller det orimliga priset. Inlagan såg hemsk ut och jag fick först lovande svar om ändringar. Något som aldrig hände. Här någonstans bestämde jag mig för att ta saken i egna händer.

4. Hur gick du tillväga när du gjorde om boken till ditt eget förlag? Var det en lång en kort väg att gå? 

Huruvida vägen är lång eller kort att gå är nog beroende på hur man ser det. Först var jag skeptisk till att ge ut via eget förlag, nog mest för att det kändes en smula oöverskådligt. Jag kunde skriva men hade inte en aning om allt runtom – och fortfarande trevar jag mig fram på den punkten och lär mig längs vägen. Men jag hade tur, jag fick turen att samarbeta med duktiga människor och förlita mig på dem när det gällde sådant jag inte kunde. Omslag, sättning, ja allt praktiskt när det gäller att få boken så bra som möjligt. Sedan fick jag kontakt med en fantastisk redaktör som just nu går igenom mitt manus en sista gång och ser alla småfel som jag blivit blind för efter att ha arbetat så mycket med texten. När allt detta sedan är klart återstår den största utmaningen – att få boken att synas i mängden och marknadsföra den på alla sätt och vis. Den längsta biten har varit omarbetningen av boken, det har kommit att bli en helt ny bok med nytt innehåll. Så på det viset är jag ändå glad över att allt gick som det gick. Nu blev boken så bra som jag önskade och tiden som gick med förlaget gav mig tid att se vad som fattades i manuset. Så hela historien skrevs faktiskt nästan om och händelser ändrades. Till det bättre. Så tålamod är väldigt nyttigt.

5. Vad är ditt bästa tips till alla som skriver? 

Det viktigaste är att tro på dig själv och det du skriver. Men också att vara en smula skeptisk och ständigt fråga dig själv – vad kan de göra för mig? Att inte tro blint på allt man hör. Det är bara du som vet vad du vill med din text, det är ditt verk och ingen annans, så det ska alltid kännas rätt för dig oavsett vad andra människor påpekar. Hade jag tänkt så och inte varit så naiv när mitt manus antogs hade det sparat mig en hel del tid och frustration. Men å andra sidan hade jag inte fått chansen att få de kontakter som jag nu fick på grund av misstagen med utgivningen genom förlag. Så, precis som i allt annat, lär man sig av sina misstag. Men sluta aldrig någonsin tro på att du kan. För alla som skriver har perioder då allt man gör känns fel och man undrar för sig själv vad man egentligen håller på med. Det är en del av den kreativa processen så låt dig inte skrämmas.

6. Har du några planer på en ny bok och vad är det i så fall? 

Ja, jag har faktiskt redan uppslag liggandes för tre nya manus. Men först och främst tänker jag fokusera på att skriva uppföljaren till min första bok Dödliga misstag. En bok som kommer att ta vid där den första slutar men som utlovar precis lika mycket spänning som den första. Planen är att skriva den så att den även kan läsas fristående så att man inte missar poängen ifall man inte har läst den första. Alla dessa kommande böcker kommer att gå i thrillerns anda.

På grund av omarbetningen boken så har Dödliga misstag inte släppts ännu men den är på slutspurten så är någon intresserad av att förbeställa så går det alldeles utmärkt. Antigen via mejlen nicole.tillge@gmail.com eller via att följa mig via min Facebooksida eller mitt twitterkonto @Nicole__Lov

 

Jag tackar Nicole för en trevlig intervju.