Intervju med Margo Åkermark – kraniosakralterapeut 1


Idag har jag valt att intervjua Margo Åkermark här på bloggen.

ArtikelMåbra

Margo har eget företag i Varberg där hon erbjuder kraniosakraltetapi. Hon har bland annat varit med i en artikel i Må Bra om kranionsakralterapi. Läs här nedan vad det innebär och vad hon säger om sin verksamhet.

1. Berätta om kraniosakralterapi

Kraniosakralterapi är en mjuk behandlingsmetod som utvecklades i USA i början av 1900-talet. Behandlingstekniken som utgår från ett mycket lätt tryck (5 grams-tryck) med terapeutens händer och fingrar på olika ställen på kroppen som frigör spänningar i det centrala nervsystemet. Detta gör att alla andra system i kroppen också kan slappna av och själv-korrigera sig.

Kraniosakralterapi går utifrån att alla levande varelser kontinuerligt själv strävar efter sin egen hälsa och vi hjälper kroppen på vägen dit.

Centralt i terapin är de subtila vågrörelser av hjärn- och ryggmärgsvätskan. En kraniosakralterapeut är tränad på att känna in den genom att ’lyssna’ med händerna. Sedan följer vi dessa rörelser och söker efter ’stillpunkten’, en kort moment mellan ’ebb’ och ’flod’ i vågrörelsen. Inom denna stillpunkt är läkekraften som starkast. Tryckskillnaderna inom hjärn- och ryggmärgsvätskan känns bäst på kraniet och korsbenet (latin: sacrum), därefter namnet kranio-sakral-terapi.

I USA och Storbritannien är kraniosakralterapi en accepterad behandlingsform inom den evidensbaserade medicinen. I Sverige faller terapin under alternativmedicinen.

Kraniosakralterapi är en mycket effektiv form av behandling i läkning av ett skadat sinne och/eller kropp.

Terapin kan vara särskild verksam mot migrän, whiplash, hormonella problem, tinnitus, rygg- och nackproblem (inkl. ryggskott) och stress och behandlar hela människan.

2. Hur länge har du haft din verksamhet?

Jag utbildade mig på Bröderna Tranbergs Institut i Göteborg och började jobba med det i mitten av 2011. Jag jobbar både i Varberg (nu på Rankagården Wellness men fr.o.m. mitten av maj på Granvägen 87 hos Ellis Akupunktur) och i Falkenberg (Kvarngatan 2).

Bröderna Tranberg har nyligen givit ut den första boken om kraniosakralterapi på svenska, som är skriven tillsammans med en läkare (’Stillhetens kommunikation – kraniosakral behandling’)

3. Vad är fördelarna med att ha vara egen?

Jag är fascinerad av hur kraniosakralterapi hjälper människor på ett sådant stillsamt sätt och blir glad av att jobba med det. Dessutom  kan man planera sin egen tid. I mitt fall vill jag inte jobba heltid och då blir det svårare att hitta ett vanligt jobb.

4. Vad är det för skillnad mellan din behandling och andra massager?

Några skillnader med andra behandlingsformer som t.ex. massage, naprapati, fysioterapi och sjukgymnastik är att kraniosakralmetoden utgår från stillhetens förändringsprocess i stället för att behandla i en rörelseprocess.

Som kund hos en kraniosakralterapeut ligger man oftast på rygg och är alltid helt påklädd.

5. Är det något övrigt du vill berätta?

Jag är född i Nederländerna för 55 år sedan och har bott i Sverige i 16 år.

Min religion är Bahá’í som är den senast uppenbarade världsreligionen, grundat år 1844 i dåvarande Persien.

På min fritid målar jag gärna, just nu håller jag på med vaxmålning (s.k. ’encaustic art’) vilket jag tycker är mycket kul att göra.

Jag är gift och har 2 barn varav 1 är utflugen.

Tack Margo för en trevlig intervju. /Nathalie


En tanke om “Intervju med Margo Åkermark – kraniosakralterapeut

Kommentarer är stängda.