Josephine Tholander är en ung talang när det gäller nåltovning. Hon har förstått att nåltovning är en rolig och lätt teknik där man snabbt kan nå spännande resultat. Idag intervjuar jag henne kring hennes skapande.
Vad är det med nåltovning som lockar?
Med ett relativt lätthanterlig material med en gansksa ”simpel” teknik kan man skapa något. Till skillnad från andra kreativa saker som kan kräva mer uträkning, mönster och tydliga instruktioner såsom virkning och att sy kläder så är nåltovning en form av kreativ sysselsättning man kan vara mer fri redan i ett tidigt nybörjarstadie. Man kan ganska så snabbt skapa sina egna mönster, idéer och helt enkelt bara nåla fram mer fritt de man vill göra. Det som lockar med nålfiltning är också att de är så få saker man egentligen behöver för att börja och kunna nåltova. Tre basic-saker som nybörjare av mindre projekt är ju endast ull, nål och filtmatta.
Så:
* lite material
* enkel grundmetod som man själv lätt kan experimentera sig fram med och på sätt lära sig själv. Inte samma behov av tydliga instruktioner som annat. Man kan ju i princip börja helt själv utan att ha tittat på en video eller läst en enda instruktion.
Har du alltid handarbetat eller är det något nytt du har funnit?
Lite blandat ja och nej på den frågan. Jag älskade att pyssla när jag var liten, rita, göra egna tidningar, lera. Men på den tiden var de mer sällsynta fritidshobbies som förekom oftast endast vid lov. Ritade gjorde jag dock i princip varje dag väldigt länge när jag var barn, men att experimentera med nya kreativa metoder att skapa på/syssla med handarbete var bara ibland. Lera, piprensarefigurer, sy egna gosedjur. För mig har kreativitet kommit väldigt fram och tillbaka. Under min tonårstid var det enda kreativa jag gjorde att påbörja noveller, böcker och att skriva dikter. Handarbetet saknades i princip helt. Det var inte förrän jag träffade min sambo som jag återfann nåltovning, något jag bara testat en gång som ung faktiskt, men inte fastnade för just då. Jag hade även testat på våttovning innan, men det var inget jag fastnade för. Innan jag fann nåltovningen höll jag på lite med scrapbooking och skrev ut bilder själv med bläckskrivaren på såna där specialpapper för foton. Att jag återfann just nåltovning som handarbete och ingen annan av de saker jag testat på lite mer av såsom lera har jag ingen förklaring på varför. Jag är själv förvånad över att det blev just nåltovning, men är glad över det. Jag tror dock det kanske har att göra med att jag tyckte att det var så ”lätt” jämfört med andra kreativa saker och inte krävde en sån finslipad teknik för att få fram något fint redan som nybörjare. Jag kände inte att jag behövde vara bäst redan från början och kunna varenda teknik, utan jag kände mer den här naturliga utvecklingen och att även min första saker blev söta. Nåltovning var handarbetet som fick mig att känna mig nöjd med vad jag gjort redan som amatör/nybörjare från allra första början.
Trodde aldrig jag skulle vara kreativ så igen och hade inte planerat det. Jag hade den hemska fördomen om att kreativitet är för barn, men är så glad att jag motbevisat den fördomen om mig själv. Det finns så mycket lycka och mening i att skapa och vara kreativ.
Hur utvecklar du din teknik?
Jag utvecklar min teknik dels genom att experimentera själv och dels genom att lära mig av andra genom att exempelvis titta på wip-bilder (work in progress bilder som det kallas). Jag frågar även rakt ut till de som jag tycker är duktiga. Det finns såklart vissa människor som inspirerat mig mer än andra och på så vis lärt mig en hel del. Finns t.ex en kvinna jag beundrar väldigt mycket som har ett enormt sinne för detaljer och har en underbar förmåga att skapa något lekfullt av ullen. Den kvinnan har verkligen inspirerat mig till att finna min teknik och våga ha tålamodet. Min sambo har såklart också betytt mycket för mig för att lyckas hitta min teknik.
Genom att experimentera själv, fråga de som ser ut att kunna sin sak och titta på wip-bilder kommer man rätt långt i fråga om teknik. (fråga om material) Dock är väl min dröm att jag någon gång skulle kunna gå på en nålfiltningskurs för att finslipa på min teknik och fråga de som kan öga mot öga istället för via internet som jag lärt mig allt via.
För den som aldrig har nåltovat, varför ska man börja?
Man ska börja nåltova för att det är roligt. Och även om det kan vara tidskrävande emellanåt är det egentligen inte så jättemycket att tänka på. Det är en väldigt lugnande och repetitiv aktivitet när man sitter med de icke-detaljrika delarna. Och även om jag tycker att det är rätt jobbigt med de mindre detaljrika delarna så blir det en bra variation mellan enklare tekniker (göra enklare grund till kropp) till mer förfinade tekniker (såsom ögon, näsa, själva formen på kropp och huvud och att de sitter ihop rätt, vilken ställning kroppen ska ha). Nåltovning upplever jag som en väldigt meningsskapande aktivitet; skapande ger en helt ny mening och helt nya perspektiv på livet.
Har du några
tips eller trix?
För motivationen och utvecklingen
Våga experimentera
Ha tålamod
Titta på bilder och inspireras och våga fråga. Testa dig fram till vilken teknik som passar dig bäst eller om du gillar att variera dig i teknik, gör då det. Allt handlar om att själv känna in vad som är bäst för en själv och ens förmåga att utveckla sin nåltovning. Vill du t.ex göra stora eller små figurer eller både och? Vill du göra 3D figurer, tavlor eller både och? Vill du göra natur eller Leklandskap som barn kan använda vid lek som nåltovade sagoland? Fråga dig själv varför du nåltovar och om du vill ha ett tydligt mål eller inte, annars bara gör. Viktigast är att inte sätta så mycket press på sig själv att du ska bli lika bra som någon annan utan att lita på att man kommer nå en nivå man aldrig trott att man skulle kunna nå. Det är det som så fint med nåltovning och andra kreativa saker. Att man kommer kunna förvåna sig själv genom sin utveckling om man vågar fortsätta, för den kommer komma automatiskt. Tro mig.
* Testa använda core wool (basull, t.ex. av grövre ull) och piprensare för större skulpturer. Mycket lättare att få till den form man vill med dessa två.
* Köp nålar med olika gauge (grovlek) och testa dig fram till vilken del av nålfiltningen de passar bäst att använda. De finns instruktioner om vilka gauges som passar bäst för vad. Jag köper mina nålar från ett särskilt ställe och det var via de jag lärde mig om gauges och vilken betydelse det har för vilken del av skulpturen man gör om det så är detaljerna (ögon osv) eller själva formen (huvud, kropp)
* Jag använder en hård matta att nåltova på för jag gillade inte de filtmattor som var för följsamma i mina rörelser utan ville ha en som kändes mer stabil. Det är också ett stort tips för det gjorde stor skillnad i hur svårt eller lätt jag tyckte det var att nåltova.