Intervju med författaren Eva Holmquist


image

Eva Holmquist är författaren till boken Kedjor känns bara när du rör dig, och kommer precis i dagarna ut med Förlora för att vinna.
image

image

Hon är en egenutgivare och det var därigenom jag första gången träffade henne. Jag mötte henne nämligen på bok &biblioteksmässan i Göteborg ett år, då hon stod vid egenutgivarnas monter. Senare träffades vi igen på bokmässan Andra Världar, där vi båda ställde ut. Idag har således turen kommit till Eva att bli intervjuad.

1. Du är egenutgivare. Vad är för och nackdelarna med det tycker du?
Fördelarna är att du kan styra och bestämma själv hur du vill ha det. Hur ska det se ut? Vilka delar du lägger ut och vad du gör själv? Hur marknadsföringen ska gå till? Nackdelarna är att det kan vara svårt att nå ut till läsarna. Du behöver vara kreativ med hur du marknadsför din bok för att märkas i bruset.

2. Berätta lite om dina böcker.
Förra året kom första delen av Diligentia-serien som heter Kedjor känns bara när du rör dig. I den får du följa en grupp ungdomars kamp för att få leva sitt liv som de vill. De bor på ett flergenerationsrymdskepp som är på väg till Alpha Centauri.
.    Som rådgivarens dotter har Lola alltid gjort vad alla förväntar sig. När hennes far bestämmer att hon ska gifta sig med skrivaren Tammas – trots att hon älskar Pellas – inser Lola att hon måste kämpa för det hon vill.
.    Den andra delen som heter Det är inte så lätt som du tror följer ungdomarna när rymdskeppet har landat på planeten. Den kommer ut 16 december.
   Det blir inte alls som Mela tror när de landat på planeten. Som kapten skulle hon förändra allt till det bättre, men förändringarna går inte tillräckligt snabbt och det hon gör motarbetas.
.   ”Det är inte så lätt som du tror att ändra människors tankar”, säger Kronos. När hon väl inser att han har rätt är det alldeles för sent…
.   I oktober kom första delen i Vailao-serien. Den heter Förlora för att vinna och är ett rymdäventyr med fantasykänsla. Vad skulle du göra om du var diplomat på en främmande planet och upptäckte att de skickade barn ut i kriget? Sophie vet exakt vad hon ska göra. Hon försöker stoppa dem och snart är hon på flykt. Men vem är det egentligen som vill döda henne?

3. Vad inspirerar dig till att skriva?
Det handlar mycket om svaret på frågor av typen: Vad skulle hända om? Jag inspireras mycket av fakta och funderingar kring dem, t.ex. föddes Kedjor känns bara när du rör dig ur funderingarna kring hur vi kan resa till andra stjärnor och vad det skulle innebära för de människor som bodde på rymdskeppet när det gått flera hundra år.

4. Vad ska man tänka på när man vill skriva sci-fi?
Du behöver lägga tid på att forska kring olika möjliga scenarier. Världen och förutsättningarna i den måste hänga ihop och vara tänkbara möjligheter. Du kan inte bara hitta på.

5. Vem/vilka är dina favoritförfattare och varför?
Jag har ganska många favoritförfattare och de varierar också över tiden. Några favoriter som jag har just nu är Kelley Armstrong för hennes förmåga att skriva spännande historier med starka kvinnor som tar upp allmänmänskliga problem och Ursula K LeGuin för hennes förmåga att behandla intressanta teman på nya sätt.