Intervju med Charlotte Wikhall


Idag intervjuar jag Charlotte Wikhall. Hon är författare till bl.a. Min älskarinna från Peru och Amerikaringen. Du kan läsa mer om henne på hennes hemsida.

CharlotteWikhall08

1. Hur ser din skrivprocess ut?

Den börjar långt innan skälva skrivandet. Jag samlar, ibland nästan omedvetet, in information och skrönor som helt plötsligt bara passar ihop med varandra och börjar bilda skelettet i historien. Då kommer de olika karraktärerna till mig och jag umgås ett bra tag med dem och de gör så att skelettet får kött. Det är ungefär dom en pasionerad förälskelse! Sedan är det dags att skriva. Början är svår men sedan tar berättelsen fart och får ibland eget liv som tar mig med på alla möjliga äventyr. Jag skriver ganska snabbt ett första utkast, två månader ungefär. Då skriver jag vädigt koncentrerat för att hålla alla detaljer och trådar levande. Sedan börjar det hårda och inte lika roliga arbetet med att redigera texten, skriva om, stryka. Det arbetet kan ta upp till ett halvår. Sedan är jag grymt trött på texten.

2. Vad handlar dina böcker om?

Kvinnor. Förändring. Oväntade slut.

3. Jag läste på din hemsida att skrivande var terapi för dig. Kan du berätta om det?

Jag började att skriva på allvar när jag var sjukskiven och jag är övertygad om att det bidrog till att hälsan sakta men säkert började att komma tillbaka. Jag behövde fokusera på någonting annat än att jag inte mådde bra och skrivandet blev som en semester ifrån mig själv. Att få skapa ger en inre tillfredställelse och har varit ett sätt för mig att gå ner i varv.

4. Vad skulle du säga till andra som skriver och utgivna?

Skriv, skriv och skriv. Övning ger färdighet. Sedan är det envishet som gäller. Räkna med att få refuseringar. Fortsätt skriva och skicka in. Eller ge ut själv!

5. Vilken av dina böcker tycker du själv om och varför?

Just nu är jag vansinnigt förälskad i ”Ytspänning” (arbetsnamn) eftersom den bara finns i mitt huvud. ”Min älskarinna från Peru” tycker jag nog bäst om annars, för att jag känner att jag utvecklats och lyckats bäst med att gestalta det som jag ville ha sagt i den.