Intervju med Carola Strömstedt 15


Idag har turen kommit till Carola Strömstedt, en blogg-kollega till mig. Hon har nyligen skrivit klart sitt första manus och skickat iväg det till olika förlag. Under tiden jobbar hon vidare med del två i en triologi. På dagtid jobbar hon som systemförvaltare, så hon gör som många andra (mig inklusive) som vill bli författare men behöver försörja sig med annat – skriver när hon får tid. Ni kan läsa mer om henne på hennes blogg.

1.När visste du att du ville bli författare?

När jag var 26 år hade jag funderingar på att ge ut en lyriksamling men vågade inte låta någon läsa vad jag skrivit. Det var ju så flummiga och vidlyftiga tankar som jag trodde att ingen skulle begripa sig på ändå. Samtidigt hade jag en dröm om att skriva en fackbok om socialt arbete och skriva om mina erfarenheter att möta människor i kris. Det var bara det att allt verkade vara skrivet redan i det ämnet och vad skulle lilla jag fylla en hel bok med? Först för två år sedan när jag av en slump började skriva på min första roman insåg jag att det här inte kunde gömmas i en byrålåda som med mina lyriktexter. Jag försakar alldeles för mycket tid från min familj för att det bara ska hamna undangömt i en fil i datorn. Sedan är det det här med att vara en förebild för sina barn. Drömmar kan förverkligas. Bara man vågar och jobbar hårt. Inget kommer gratis.

2. Var och hur finner du inspiration?

Var som helst. Bara av att öppna word-dokumentet med manuset jag skriver på och läsa det senaste stycket så vaknar inspirationen till liv. Inspirationen flödar som bäst när jag skriver scener som innehåller spänning, strider och annat som väcker mina känslor som sorg, hat, kärlek, förvåning och nyfikenhet. Ibland får jag inspiration till nya scener på de mest oväntade platser och tillfällen. Genom att se en barnfilm med barnen, gå en promenad eller bara av att läsa en rubrik i en artikel. Musik är en viktig del för att jag ska komma in i rätt stämning både när jag skriver och tänker. Då ska det helst vara hårdrock eller film-musik från fantasy- eller sci-fi-filmer som sätter fart på känslorna och fantasin.

3. Om du får välja, när skriver du som bäst?

När jag är utvilad och inte blir avbruten med frågor eller tilltal i största allmänhet. Att det vistas människor runt mig som sköter sitt gör mig inget. Jag har en ovanligt bra förmåga att stänga av omvärlden när jag fokuserar på mitt arbete. En gång satt jag i en bowlinghall och det gick alldeles utmärkt trots ljudvolymen. På tåget är heller inga problem. Café har jag inte prövat än men det skulle

säkert funka alldeles utmärkt. Får jag välja är förmiddagar egentligen bäst tid på dygnet men med ett arbete och barn att ta hand om så hänvisas jag oftast till sena kvällar när barnen lagt sig. Under veckorna är det tufft när jobbet krävt sitt men det händer att skrivandet ger mig energi och jag glömmer bort tiden. Plötsligt har jag suttit i flera timmar och inser att jag borde ha lagt mig för länge sedan.

4. Vad handlar ditt manus om och vilken genre vill du säga att den tillhör?

Jag skriver på en trilogi i genren fantasy. Det finns så många subgenrer i fantasy och skulle jag nämna någon så är det i närheten av urban fantasy även om karaktärerna inte håller sig till en stad, inte ens ett land. I första manuset inleds berättelsen med att huvudkaraktären Helena (20 år) kämpar för att hålla sin allt aggressivare pojkvän på gott humör men tvingas till slut fly för sitt liv. I flykten är det inte bara skräcken för att dö som skrämmer henne. Någonting är på väg att förändra henne. Förvandla henne till någonting omänskligt, farligt och ändå så fulländat. Genom Antonio, son till en av arkitekturens moguler, introduceras hon till en värld fylld av mystik och faror. En profetia tyder på att hon är den som ska förinta ondskan som hotar att ödelägga mänskligheten. En ondska som dödar alla som stämmer in på profetian eller på minsta sätt trotsar dem. Kommer hon att kunna lura dem vem hon är för att vinna tid? Eller är hon rent av en del av ondskan?

I del två sätts kärlek och vänskap på prov. Övervinner kärleken verkligen allt?

5. Vad är ditt bästa tips till de som drömmer om att bli författare?

Läs. Skriv. Läs. Skriv. Läs. Skriv. Studera böcker du tycker är bra och varför du tycker de är bra. Hur har författaren lyckats fånga din nyfikenhet, din empati för huvudkaraktären och bilderna som om du befann dig där, i samma värld? Läs skriv-handböcker. Låt testläsare ge feedback. Helst inte personer som bara är nyfikna utan är beredda att ge konstruktiv kritik, som förstår hur en roman är uppbyggd med dramakurvor, gestaltning och karaktärsutveckling. Var envis. Om man verkligen vill få sitt manus utgivet måste man vara införstådd med att det tar tid. Fortsätta trots refusering på refusering. Göra om, göra bättre. Rom byggdes inte på en dag. Inte ett författarskap heller. Det finns dagar då man tvivlar på om man verkligen är riktigt klok och det man skriver känns som värsta skräpet, men om skrivlusten är tillbaka inom ett par dagar eller tre så är det bara att fortsätta och lita på att drömmen en dag slår in.


15 tankar om “Intervju med Carola Strömstedt

Kommentarer är stängda.