Idag börjar jag med en rad intervjuer här på bloggen. Först ut är Anna Vintersvärd. Hon är författare och arrangör av bokmässan Andra världar, som hade urpremiär i Mullsjö i våras. Anna har många järn i elden (bland annat ordnar hon en antologi på temat steampunk) och för er som inte vet så mycket om eller vill bättra på era kunskaper om Andra världar berättar här Anna om den bokmässan.
(Bild lånad från facebook)
1. Vad skiljer sig Andra världar mot andra bokmässor?
Andra Världar sticker ut från andra bokmässor på flera sätt. För det första genom att ha fantastikgenrerna som huvudinriktning, här är det mainstream som är udda. För det andra genom att ha fokus på författarna, inte på förlagen. (Här brukar jag få frågan om det handlar om en kongress eller ett konvent, men nej, Andra Världar är en bokmässa. Skillnaden ligger i att Andra Världars huvudsakliga evenemang är bokborden och det är där författarna håller till.) För det tredje genom att jobba för att bygga upp en plattform där författare och läsare kan hitta varandra och från vilken Andra Världar kan hjälpa till att sprida böckerna på olika sätt.
2. Hur kom du på att anordna en bokmässa och varför just i Mullsjö?
Svaren på de här frågorna hör ihop. För några år sedan besökte jag Sägnernas Hus första gången och gick runt inne på folktromuséet alldeles förälskad i alla fantastiska varelser som fått liv där! Känslan blev inte mindre när jag kom in i den stora lokalen på logen, med vackra trägolv och fantasieggande vinklar och vrår som bebos av både det ena och andra knyttet. Där blev vi sittande i serveringen, den dåvarande ägaren, mitt sällskap och jag, medan vi pratade skogsväsen och böcker. Först kom alltså längtan efter en anledning att hänga så mycket och länge som möjligt på Sägnernas Hus! (I fantasin var jag t o m huvudspekulant när det bjöds ut till försäljning för ett par år sedan.)
Men det var först senare, när jag började fundera på vilka kanaler som fanns för att sälja mina egna böcker som jag upptäckte en akut brist på bokmässor för fantastik (och för all del även för mindre aktörer i bokbranschen som inte tillhör ett av de mer litterärt aktiva länen). Det gav mig den anledning jag letat efter och till min stora glädje var de nya ägarna på Sägnernas Hus lika förtjusta som jag i idén att kombinera deras lokaler med våra böcker. Den stora frågan kanske är hur jag kom på att anordna en bokmässa till. Men det beror helt enkelt på att vi hade så fantastiskt roligt att jag vill låta fler få chansen att uppleva Andra Världar!
3. Vilket är ditt bästa minne från Andra världar 2013?
Jag befann mig i ett tre dagar långt lyckorus så jag vet inte om jag kan välja ett minne! Det var så mycket som var bäst: alla nya vänner, sagoberättarens spontanguidning inne på folktromuséet, värmen från alla underbara utställare och den nördiga humorn som gjorde att vi skrattade mer än vi andades, alla böcker och förstås besökaren som egentligen var på väg någon annanstans men som såg skylten och inte kunde låta bli att kika in för att sen bli kvar i flera timmar bara för att det var så trevligt.
4. Vad kan man som besökare förvänta sig av Andra världar 2014?
Besökarna har mycket att se fram emot! Det blir både nya och gamla utställare där det förutom ett nytt härligt gäng fantastikförfattare som skrivit riktigt bra böcker även kommer att dyka upp hantverkare och illustratörer av olika slag. En exklusiv förhandstitt för Bookiecookiez läsare i programmet visar att Andra Världar 2014 kommer att bjuda på en planerad (den här gången) guidning ute på folktromuséet, gäster som bland mycket annat pratar om översättningskonsten. Det blir dessutom show och musik, cosplay och god mat i serveringen!
5. Berätta lite om dina egna böcker.
Jag har precis gett ut en barn-/ungdomsbok för 7-150-åringar i en genre jag kallar urban sci-fi. ”Den el-ändiga sagan” utspelar sig i Hultsfred och handlar om syskonen Hektor och Adora som blir indragna i mysteriet med ett världsomspännande strömavbrott. Frågan är vem som egentligen är den skyldige och om det går att stoppa innan all el är borta för alltid! ”Den el-ändiga sagan” är första delen i en serie i fyra delar och jag arbetar just nu med uppföljaren, ”Den sjuka sagan”.
Tidigare har jag gett ut ”Och hon gav sig inte.” som är en blandning mellan folktros fantasy och realism. Den handlar å ena sidan om Skogsrået och hennes förhållande till Skogen och å andra sidan om Jasmine och de andra som hjälper en kompis att flytta den där ödesdigra dagen i februari.
Jag medverkar dessutom med en novell som heter ”Bergtagen” i antologin Vildsint Gryning. I novellen får Trollmor berätta vad som hände efter att de elva små trollen äntligen somnat. Vildsint är ett samarbete mellan 50-talet medlemmar på skrivarsajten Kapitel1.se och det enda alla har gemensamt är att inte ha träffats öga mot öga. Tidigare utgåvor är ”Vildsint” och ”Vildsint Skymning”.
6. Du håller på att sammanställa en antologi i steampunk. Vad menas med det?
Tanken med antologin var att ge dem som var med på Andra Världar 2013 någonting att ”ta med sig” under det kommande året. Fast det skulle förstås vara något som samtidigt involverar dem som inte var på plats. Därför drog jag igång ”Projekt: Antologi” (http://www.andravarldar.se/projekt_spantologi2013.html). Valet av tema har att göra med att steampunken som stilistik är på frammarsch, (i Alingsås hölls landets första steampunk-konvent tidigare i år och nästa år står steampunk-konventet i Gävle till och med som värd för SF-kongressen), och det faktum att det finns försvinnande lite (om någon?) steampunk på svenska trots att vi har många duktiga fantastikförfattare. Jag ville visa att vi kan också!
Det var därför viktigt att göra något ”eget”, inte bara producera anglofil steampunk med svenska som originalspråk, utan sätta det i en ”svensk” miljö. Vi har en rik historia och Sverige var ett framstående land i ingenjörskonst och teknik redan under 1800-talets industrialisering. Samtidigt började emigrationen till Amerika på grund av både missväxt och religiösa och politiska strömningar komma igång på allvar, medan makthavarna hakade på kolonialiseringstrenden. Det finns med andra ord massor att ösa ur!
Skrivtiden går inte ut förrän 30 november och möjligen kommer den att förlängas något så sätt igång och skriv ditt eget bidrag som – så att säga – kan gå till historien!