Inspiration från J. K. Rowling 3


Nu under julledigheten har jag frossat i Harry Potter-filmerna. Varje jul blir jag sugen att titta på dem, men just i år tittade jag igenom alla filmerna från början till slut.

Jag har, som många andra, fascinerats av berättelsen om J. K. Rowling som slog igenom från ingenstans med boken om den föräldralöse trollkarlen. Själv kom jag över böckerna av en slump då jag för många år sedan vikarierade på en skola i Göteborg. Eleverna skulle läsa skönlitteratur och bland böckerna de fick välja fanns Harry Potter. Jag bläddrade igenom en och fastnade direkt.

Tyvärr var det femte boken, så jag fick plöja mig igenom fyra böcker innan jag fick veta fortsättning som jag hade börjat. Vilket i och för sig inte var mig emot. Jag läste ut alla sex böcker under en sommar och väntade med spänning till att sista boken kom ut.

Sedan dess har jag varit en stor Harry Potter fan. Och även nyfiken på författaren och hur hon har skapat sin värld av magi. Jag gillar verkligen hur mycket hon har lagt ner på att skapa bakgrunden till hennes universum. Och att en karaktär som hon presenterar i en bok inte får betydelse förrän i nästa bok, eller boken därefter.

Nyligen såg jag en intervju med J.K Rowling på youtube, där hon pratar med Oprah. Hon förklarar hur hon kom på historien, hur hon alltid har skrivit men aldrig fick till det ordentligt – tills hon kom på Harry Potter.

Hon är verkligen en inspiration. Om man bara fick en uns av all hennes berömmelse skulle man vara glad. Inte för att jag strävar efter att skriva något så stort, det vore galenskap att ens försöka, men just att få bekräftelse från läsarna att det man skapar ger glädje. Det är något att drömma om.

Därför tänker jag sätta mig ner och skriva klart den extra del i Undergång som jag har upptäckt behövs. Så att den kan göra sig redo att möta världen.


3 tankar om “Inspiration från J. K. Rowling

  • Hosting

    Rowling has never openly credited any single author with inspiration, saying, ”I haven’t got the faintest idea where my ideas come from, or how my imagination works. I’m just grateful that it does, because it gives me more entertainment than it gives anyone else.”

Kommentarer är stängda.